Political Song XXIII: Lily Allen – Fuck You (2008)

Het is zo'n poppy nummer dat ik regelmatig op de achtergrond in het café hoorde, zonder weinig aandacht te besteden aan de tekst. Een nummer waarin vrolijk, lief en speels 'fuck you very very much' werd gezongen. Bijna zo onschuldig dat je er plezier aan zou kunnen beleven zo zingend uitgescholden te worden.

Ik had dus een aanwijzing in de goede richting nodig om te begrijpen dat Lily Allen toch een iets diepere boodschap heeft met Fuck You. Want hoewel de zangeres zelf er enigszins vaag over is, wordt het toch gezien als een anti-GWB lied (de alternatieve titel is niet voor niets 'Guess Who Batman'). Bij een aantal concerten liet Allen nadrukkelijk haar afkeer van Bush blijken voorafgaand aan Fuck You, terwijl bij een andere gelegenheid ook de British National Party op de korrel werd genomen: "We are the youth, we can make coolness for our future, it's up to us. Go green and hate hate." Teksten waar ook een GroenLinks-hart sneller van gaat kloppen…

Waar Engelsen de gave van het understatement en de ironie beheersen en Lily Allen in andere nummers in die traditie past, is de tekst hier net iets minder subtiel:

You say,
You think we need to go to war
Well, you're already in one
Cause it's people like you
That need to get slew
No one wants your opinion

Fuck you (fuck you)
Fuck you very, very much
Cause we hate what you do
And we hate your whole crew
So please don't stay in touch

Met dank aan George W. Bush, die velen wist te inspireren, is dit de 23e political song: