Haarlem-Rotterdam-Amsterdam

Vrijdagmiddag voor de derde keer deze week in het Provinciehuis. Nu vanwege het debat van het Jongerenpanel met Rinske Kruisinga (Gedeputeerde Cultuur) en Statenleden. Helaas waren er van die laatste categorie niet zoveel aanwezig: ongetwijfeld met goede redenen, maar het is toch een beetje jammer voor de jongeren die zoveel tijd erin gestoken hebben. Want er ging een uitgebreide voorbereiding aan vooraf bij Blooming met hulp van ambtenaren en een paar van mijn collega’s. Nu werd het eindverslag gepresenteerd, met een aantal voorstellen waarvan zij hopen dat de Staten ze over willen nemen.

Waar ging het over? Cultuur. Wat is cultuur eigenlijk en hoe maak je het aantrekkelijk voor jongeren, zowel in het theater of op een festival als in de lessen CKV op school? Er zaten heel wat aardige aanbevelingen bij, die ook overtuigend gepresenteerd werden. Viel me wel op dat ze al behoorlijk in het politiek-ambtelijke jargon begonnen te praten. Of dat nou zo’n goed teken is… Het debat was misschien ook daardoor een beetje lauw en wel erg braaf. Woensdag krijgt de commissie Sociale Infrastructuur het verslag ook gepresenteerd: zal even Imelda en Rosina instrueren dat ze enthousiast moeten reageren en een aantal ideeën moeten gaan uitvoeren. Anders krijg je het gevoel dat je al die moeite voor niks heb gedaan.

Omdat Camilla ziek was, afgezien van het Provincieconcert en thuisgebleven. Op zich wel jammer, want het programma zag er boeiend uit en het is ook een leuke manier om informeel je collega’s (+ partners) te ontmoeten. Volgend jaar weer een kans.

De dag erna geheel in Rotterdam doorgebracht voor de laatste bijeenkomst van het European Research Colloquium. Dit is een groep van jonge onderzoekers (promovendi) uit Nederland, België die zich op één of andere manier met Europa bezighouden. Samen hebben we in de afgelopen twee jaar gewerkt aan een boek, dat als het goed is eind dit jaar door Kluwer uitgegeven zal worden. Na als gebruikelijk een intensieve dag ’s avonds feestelijk afgesloten met een diner in Grand Palace. Na een laatste biertje was het toen echt tijd om afscheid te nemen, met grote dank aan de organisatoren Ron Holzhacker en Markus Haverland. Toch een beetje apart gevoel.