Vrijzinnig links

Een paar maanden terug joeg Femke Halsema een deel van GroenLinks de gordijnen in door zichzelf links-liberaal te noemen. LIBERAAL? Dat is toch 160 rijden op de snelweg, schandalig verdienen aan de hypotheekrenteaftrek voor je vierde huis en tweede zeiljacht? Dat is toch God zegene de vrije markt en verder zoek je het maar uit?

Toen werd het dus vrijzinnig-links. Dat stuit nog steeds op kritiek, maar het kan er mee door… Jos van der Lans, Eerste Kamerlid, journalist en nog wat meer, maakte voor De Helling een vrijzinnigheidstest. Nu kan je zelf bepalen hoe vrijzinnig, moralistisch, collectivistisch of libertair je bent. Mijn score was 24, waarmee ik, hoe verrassend, een gemiddelde GroenLinkser blijk te zijn:

U hecht groot belang aan de vrijheid van mensen, maar u ziet ook wel dat de overheid, die publieke belangen moet dienen, deze vrijheid soms aan banden moet leggen. (…) U bent een kind van de jaren zeventig, en als u daar te jong voor bent dan zijn uw ouders dat wel

Je kunt de test ook zelf maken. En ach, laat me even weten wat je score is…

8 antwoorden op “Vrijzinnig links”

 1. Mijn score is 36;valt me nog mee eigenlijk.Wel een bijzondere ervaring om een test op een pc te doen door het op een papiertje te schrijven.Moderne middelen combineren met oude beproefde middelen,moderne conservatieven!
  p.s.:wat heeft ajax gister ook al weer gedaan tegen juve?
  hahaha

 2. da’s geen gekke score voor een conservatieve d66’er. ja misschien moeten we het nog een keer echt professioneel aanpakken en de test echt online te zetten, inclusief score. oorspronkelijk stond-ie gewoon ouderwets in een tijdsschrift op papier. het onderwerp ‘ajax in de champions league’ is hier taboe šŸ™‚

 3. Ha Harmen,
  Wat hip zeg, zo’n web-log. Alsof je nog niet genoeg te doen had… Nou, mijn score is 34, dus ook ik ben nog niet helemaal ‘vrijzinnig’ te noemen. Het doet mij ook eerlijk gezegd wel wat kerkelijk aan… Hoe dan ook; voorlopig voel ik me bij GL prima op m’n gemak, hoewel mijn eerste vergadering waarin iemand pleitte voor herinvoering van de gewraakte zonnebloemen al achter de rug is… šŸ˜•

 4. Ach, dit kan er af en toe best even tussendoor. Ik vind het een mooie score hoor en over die term vrijzinnig moeten we het nog maar eens hebben. Over die prachtige zonnebloemen trouwens ook šŸ˜‰

 5. Heb het puntenaantal van 34 bereikt in deze quiz. Sluit me helemaal bij Michiel aan; apart om de antwoorden van een internetquiz op een papiertje te schrijven šŸ˜•

 6. Poeh boven de 30 is best hoog. ’t Is vast goed om met mensen om te gaan met zulke ouderwetse standpunten. Overigens even ter verduidelijking: de quiz was oorspronkelijk alleen maar op papier. Dit is service van GroenLinks Amsterdam.

 7. Met zulke liberalen binnen GroenLinks hebben we onze vrienden van de VVD niet eens meer nodig šŸ™

Reacties zijn gesloten.