Ledenvergadering Hilversum

Het was weer eens tijd voor de halfjaarlijkse provinciale ledenvergadering. Omdat we goed moeten denken aan de regionale spreiding, deze keer in een uithoek van de provincie: Hilversum. Voor een Amsterdammer overigens wel prettig dichtbij. We zaten in Best Western Hotel Gooiland, ooit een theater, nu grandeur in enig verval.

Met denk ik een kleine 40 mensen best een aardige vergadering gehad. ’s Ochtends bestuurszaken, met ondermeer het werkplan en de jaarrekening. Daarna een verhaal van Ineke van de Rotte, fractievoorzitter in Hilversum, over culturele voorzieningen in het Gooi. Als je weinig budget hiervoor hebt, welke prioriteiten moet je dan stellen? De alternatieve podia, kunsteducatie, kleinschalig toneel en muziek of toch ook de grotere musea en theaters, zeker als die laatste in Laren en Bussum ook al te vinden zijn?

Na een korte lunchpauze mochten Bart en ik iets vertellen over de werkzaamheden in de fractie het afgelopen jaar. Bart vertelde uitgebreid over de functioneringscommissie en hoe wij hun aanbevelingen om meer zichtbaar te zijn én meer keuzes te durven maken proberen in praktijk te brengen. Ook ging hij kort in op het jaarverslag van de fractie en de samenwerking met de coalitiepartijen en GS. Uit de zaal kwamen daarna nog enkele soms kritische maar vooral ook belangstellende vragen. Leuk vond ik de discussie over de oproep vanuit GroenLinks landelijk om overal samen te gaan werken met PvdA en SP in de campagne voor de raadsverkiezingen van 2006. Was het helemaal met de opmerkingen eens dat dit een domme strategie is en in een aantal situaties ook gewoon onwenselijk.

Mijn bijdrage ging over de Investeringsimpuls (zie ook mijn verhaal op 6 april): uitgelegd wat onze uitgangspunten waren en hoe we aankijken tegen wat uiteindelijk aan projecten op de lijst is gekomen. Ook hier aardig wat reacties, maar vooral ook informatief en opbouwend. Wat worden ze braaf! (Nee, ik ga niet tot actie oproepen: Mark Rutte weet wat dat voor consequenties kan hebben)

Tenslotte was Albert aan de beurt, met – net als wanneer hij in de fractie langskomt – een lange lijst met onderwerpen waarover hij ook heerlijk uitweidde. De beloning voor Van Halderen van NUON, de faunabeheersplannen, Anna’s hoeve en nog wat meer, maar aan het eind van de middag zat ik iets minder scherp op te letten… Rond 15.30, een uurtje later dan gepland waren we klaar en was het tijd voor het napraten onder het genot van een biertje.