Afgelast!

Gisterenmiddag kwam het antwoord van de voorzitter, na raadpleging van alle fracties. Resultaat: bijeenkomst komt te vervallen en we gaan in juni het nog een keer proberen, bij een gewone commissievergadering.

Volgens mij hoeft dit niet en was er ook een meerderheid om gewoon donderdag door te laten gaan, maar als dit het besluit is, dan zij het zo. Het ging om de inhoud, niet om geneuzel rond een bepaalde datum. Dus als in juni de open inhoudelijke bijeenkomst wordt gehouden inclusief CPB rapport én stichting Sterk, Schoon, Slim hebben we toch wat we willen.

’s Avonds was in het provinciehuis de eerste Willem Arondéuslezing, op initiatief van Meino Schraal (CDA) en onze eigen Klaas. Arondéus, wiens wandtapijten onze vergaderzaal sieren was homo, kunstenaar en verzetsheld. Vooral die eerste twee kenmerken riepen hier en daar nog wel wat verzet op in de jaren ’30 en ’40. De lezing over ‘vrijheid, best een beetje lastig’ werd verzorgd door Rudi van Dantzig, choregraaf en tevens biograaf van Arondéus. Ook was een oude verzetsmakker aanwezig, die meehielp bij de overval op het bevolkingsregister. Arondéus werd hiervoor in 1943 ter dood veroordeeld en stierf voor het vuurpeloton.

Een mooie lezing van een duidelijk geëmotioneerde Van Dantzig, die heel veel aspecten van vrijheid aanroerde. Zowel de dagelijkse verruwende omgang van mensen met elkaar, als de overdreven uitingen van onze ‘ik’ en de doorjagende consumptie van schaarse goederen. Zowel kort voor als uitgebreider na de pauze een boeiende discussie. Mooi werk heren!

Na afloop eens niet voor de borrel blijven hangen, omdat ik thuis nog een en ander te lezen had voor de commissie FBO van dinsdag. Daar ondermeer het jaarverslag van de Commissaris, rekening en begroting van de Regio Randstad en als hoogtepunt: de grenscorrectie Medemblik-Wieringermeer.