Fractie met z’n vijven

Jan was aan het verhuizen, Rosina was ziek, Cheryl voor haar werk op pad (op was het nou vakantie?) en Bart dankzij de ontspoorde goederentrein gestrand op Amsterdam CS. Dus al met al een bescheiden gezelschap, dat zich onder leiding van Klaas door de agenda van de fractievergadering heen gewerkt heeft. Vanwege mijn verjaardag afgelopen zaterdag trakteerde ik op chocoladekoeken (ja spannender kan ik het niet maken).

Eigenlijk geen drukke agenda, maar met een kort bezoek van Albert en dankzij het uitgebreid stilstaan bij elk mogelijk onderwerp, slaagden we er toch in de drie uur vol te maken. Albert vertelde over de Loosdrechtse Plassen, grenscorrectie Wieringermeer-Medemblik, RTV Noord-Holland en nog wat zaken die ik alweer vergeten ben. We blikten terug op de eigenlijk wat té kalm verlopen behandeling van de voorjaarsnota en kaderbrief op 30 mei en de wat té uitgebreide discussie over het Wieringerrandmeer. Ook in de stukken in de krant viel op te maken dat het de journalisten moeilijk was gevallen uitgebreid over de hoogtepunten van het Statendebat te schrijven. Onze aankondiging om de € 34 miljoen reservering voor de grote zeesluis te willen schrappen maakte ook weinig reacties los van andere partijen of van de pers. Nog een reden om eens te goed te kijken of en hoe we onze boodschap voldoende naar buiten toe communiceren.

Ik had voor de fractie een kort stuk geschreven over demonitoring van de bedrijventerreinen in het Noordzeekanaalgebied, omdat dat 16 juni in een speciale bijeenkomst van WVV aan de orde komt. Grootste probleem is dat op een rare manier met cijfers wordt gegoocheld om gewenste beleidsuitkomsten te krijgen. Dat met grafieken die volgens mij bij het eindexamen wiskunde absoluut fout gerekend zouden worden Voor de discussie op 16 juni ga ik voorstellen om voortaan op een andere manier de cijfers te presenteren, zodat het (volgens mij) ook voor Statenleden inzichtelijker wordt. Toch belachelijk eigenlijk dat je zelf met Excel aan de slag moet om een beetje overzicht te krijgen (hoewel ik dat geklooi met cijfers wel leuk vind). Nog ergerlijker is het om in de monitors van voorgaande jaren een aantal fouten te ontdekken die blijkbaar niemand eerder zijn opgevallen…

Bij actualiteiten één van mijn favoriete onderwerpen: het motorcrossen. Lange tijd was het stil, maar gisteren is er illegaal gecrosst aan de zuidkant van Den Helder, in een natuurgebied dat kort geleden door Landschap Noord-Holland was aangekocht. Terrein grondig vernield en van de vogelbroedplaatsen zal ook weinig over zijn. Lijkt me tijd dat de provincie zich hiermee gaat bemoeien en ik zal morgen dan ook mijn schriftelijke vragen opsturen.

Hoewel er nog maar twee treinen per uur vanaf Haarlem naar Amsterdam reden, ging de terugweg alsnog redelijk vlot. Collega Rob Meerhof (PvdA) kwam ik op Sloterdijk tegen, waar hij was gestrand in een poging richting Velsen te reizen; gelukkig zou hij snel met de auto worden opgehaald.