Op stap met RTV Noord-Holland

Vroeg op vanmorgen, want om 8.30 moest ik mij melden bij de redactie van RTV Noord-Holland voor een zomerstage. Zij nodigen Statenleden uit een dag mee te lopen om te kijken wat het werk inhoudt. In mijn naïef enthousiasme dacht ik nog “oh da’s in Amsterdam-West, lekker dichtbij” maar het was nog flink doortrappen om op tijd te zijn. Bij de ingang opgewacht door Minke Krings die ook de rest van de dag ons zou rondleiden. Ons, want ook collega Songul Akkaya van de PvdA was er deze dag bij. Het begon met een redactievergadering waar de eindredacteuren van radio en tv bij waren, plus het hoofd van de nieuwsplanning. De oogst aan onderwerpen, met de nodige moeite her en der bijeengeraapt, was nog erg karig, maar voldoende om een aantal verslaggevers aan het werk te zetten.

Met radioverslaggever Erik Dijkstra vertrok ik richting het kantoor van KLM in Schiphol. Nieuwsfeit: Neerlands Koninklijke vliegers raken 17,4 koffers per 1000 kwijt. Maar eens bij voorlichter Hugo Baas navragen hoe dit zit. Conclusie na het interview was dat het eigenlijk best meevalt: het overgrote deel van de verdwenen koffers is binnen 24 uur alsnog bij de eigenaar. Bovendien geven de cijfers een wat vertekend beeld t.o.v. Air France of Lufthansa die ook passagiers op binnenlandse vluchten – met hoogstens een attaché koffer of een laptop tas bij zich – mee kunnen rekenen en daardoor beter scoren. Terug op het hoofdkwartier kunnen zien hoe zo’n interview van 6 minuten vakkundig geknipt en geplakt wordt tot een vloeiend itempje van ca. 2 minuten.

Daarna groot nieuws van één van de scannermannen – die zeg maar 24 uur per dag de berichten van politie en brandweer volgen: uitslaande vlammen in Rijsenhout. Meteen de zenderwagen in (met enigszins haperend GPS systeem maar je komt er wel) om ter plaatse live verslag te kunnen doen. Bij aankomst was de brand al goeddeels onder controle, maar de voorlichtster van de brandweer wilde graag toelichten wat er gebeurd was. Ook twee dames die vlakbij woonden waren bereid in geuren (stank van de rook) en kleuren (zwarte wolken) te vertellen wat ze hadden gezien. Achteraf iets minder spectaculair dan de eerste berichten suggereerden, maar desondanks wel één van de hoofditems in het tv-nieuws.

Na de lunch de rest van de middag rondgeleid door het gebouw, met ook alle techniek achter de schermen en de studio’s. Ook gezien hoe een item over de Gay Pride met ‘relnicht’ Siep de Haan in elkaar werd gemonteerd. Na wat napraten met Minke spraken we met hoofdredacteur Dink Binnendijk die met aanstekelijk enthousiasme vertelde over zijn zender. Ik kan ook zonder schroom zeggen dat ik RTV NH gewoon goed vind en dat ik ook mensen in mijn omgeving kan aanraden te luisteren en te kijken. AT5 (mijns ondanks regelmatig gespreksonderwerp tijdens het bezoek vandaag) heeft z’n eigen charme, maar kwalitatief hoeft TV NH absoluut niet onder te doen.

Om 18.00 keken we in de regiekamer naar de uitzending van het nieuwsbulletin; heel leuk om dat op deze manier mee te maken. Onder het genot van het bezorgde avondeten nog met Dink Binnendijk nagepraat en toen zat een leerzaam bezoek erop. Erg goed initiatief van RTV NH, zou zo nog een keer meegaan. Heb me bij dezen ook voorgenomen zelf eens bij instellingen of bedrijven te informeren of ik zo een dagje mee zou kunnen lopen.

Na afloop nog met Songül wat gedronken – goed om ook eens wat door te praten met een collega die ik anders nauwelijks spreek en zie omdat zij in een hele andere commissie zit – ondermeer ook over wat ik op mijn weblog in juli over het Loverboys debat had geschreven . Geloof dat ik nu wat beter snap wat haar idee achter dit debat was en dat zij ook weet wat ik met mijn opmerkingen had bedoeld.