Zijn we nou echt zo rijk? Of valt dat erg mee?

Binnenkort zal in de vakcommissies de begroting voor 2006 besproken worden. Eén van de grote discussiepunten lijkt te worden hoeveel geld we nu eigenlijk hebben: oftewel, is Noord-Holland echt zo rijk of lijkt dat maar zo? Een maand geleden stond ondermeer in het Haarlems Dagblad dat de provincie een reserve van ruim 130 miljoen ongebruikt op de plank heeft liggen. Ton Hooijmaijers, de gedeputeerde van Financiën, ontkende dat meteen, al maakte zijn verhaal het er voor mij niet zoveel duidelijker op.

Met enige vertraging – of het moet zijn dat RTV Noord-Holland er pas nu aandacht aan besteed – reageert ook de Statenfractie van de VVD boos richting vooral de PvdA op de suggestie dat de provincie ontzettend rijk zou zijn:

Gesteggel over ’te’ rijke provincie

HAARLEM De VVD in Noord-Holland is boos op de PvdA. Volgens VVD-statenlid Rijpkema vist de PvdA in troebel water door te beweren dat de provincie barst van het geld en daar niets mee doet.
Het provinciebestuur wil de motorrijtuigenbelasting verhogen, maar de PvdA vindt dat onnodig, omdat er nog zoveel reserves zijn. Coalitiepartij VVD vindt dat de PvdA suggestief is en de overheid in een kwaad daglicht zet.

Een groot deel van de reserves in de provincie zou zijn belegd in aandelen van nutsvoorzieningen en een deel voor projecten als het Wieringerrandmeer en de Zeesluis bij IJmuiden.

Wordt ongetwijfeld vervolgd. Ik hoop in elk geval dat duidelijk wordt welk deel van dat geld echt nodig is voor toekomstige uitgaven en welk deel vrij zou kunnen komen als de Staten dat zouden willen.

2 antwoorden op “Zijn we nou echt zo rijk? Of valt dat erg mee?”

  1. Harmen,
    Ik las dat je een stuk had geschreven over jongerenhuisvesting. Ik vroeg me af of het SRVU kamerbureau hierbij betrokken is? In elk geval, is er een online exemplaar te krijgen?
    groeten,
    Reinout

Reacties zijn gesloten.