Goede actie

Eens zien wat de kampioenen van ‘zeggen wat je denkt’ hiervan vinden:

Fractieleider GroenLinks hangt anti-Verdonkposter op

ANP

NIJMEGEN/AMSTERDAM – Fractieleider W. van Eck van GroenLInks in Nijmegen hangt een poster met de tekst ‘Reisbureau Rita, arrestatie deportatie crematie adequaat tot het bittere eind’ achter het raam van zijn woning en in de fractiekamer van zijn partij in het Nijmeegse stadhuis. Van Eck wil daarmee protesteren tegen politie en justitie, die sinds een week posters met voor minister Verdonk (Integratie) beledigende teksten in beslag nemen.

Van Eck heeft burgemeester Ter Horst van Nijmegen maandagavond in een open brief laten weten dat hij zich ‘schaamt dat de vrijheid van meningsuiting door het optreden van de politie is beperkt’. ‘De overheid hoort niet selectief bepaalde meningen uit de samenleving weg te filteren. Dat lijkt in strijd te zijn met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM)’, zo schrijft Van Eck.

De fractieleider van de grootste partij in Nijmegen rekent er aldus zijn brief op dat het ophangen van de gewraakte poster ‘geen aanleiding geeft tot huisvredebreuk, zoals dat bij niemand in onze stad het geval zou moeten zijn.’ Vorige week viel de politie binnen bij woonwerkpand De Grote Broek in Nijmegen om een stapel posters in beslag te nemen. Een dag later arresteerde de politie een actievoerder, die het pamflet voor de camera van de regionale omroep wilde laten zien.

Een aantal krakers stapt naar de rechter uit onvrede over het weghalen van hun spandoeken. Het kort geding dient vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam, liet advocaat Schuckink Kool namens hen weten. De raadsman heeft een dagvaarding doen uitgaan waarin hij de Staat, burgemeester Cohen van Amsterdam en burgemeester Ter Horst van Nijmegen daagt.

De afgelopen week ontstond in de hoofdstad ophef, omdat de politie spandoeken van kraakpanden verwijderde met grove leuzen over Verdonk. Op de doeken stonden teksten als ‘Verdonk, nog steeds geen bloed aan je handen?’ en ‘Levend verbrand, Rita bedankt’. Spandoeken met deze tekst hangen in Nijmegen nog wel. Ook in Den Bosch deden zich volgens de advocaat vergelijkbare situaties voor.

Justitie betitelt de teksten als smaad. Minister Verdonk heeft hiertegen inmiddels ook aangifte gedaan. Burgemeester Cohen liet al eerder weten dat de beledigende leuzen in het licht van de dreigende situatie rondom Verdonk niet zijn toegestaan.

De krakers voelen zich echter aangetast in hun vrijheid van meningsuiting. De advocaat wil nu dat de rechter de gedaagden verbiedt de spandoeken en posters weg te halen.