Dijkstal

Burgemeesters 9 % erbij, gemeenteraadsleden 15 % meer. Als gebruikelijk was een officieel advies aan de regering voortijdig uitgelekt. Vanochtend op het journaal en in de kranten weer diezelfde percentages en ik maar denken: what’s in it for me? Met andere woorden, heeft de commissie Dijkstal ook aan de Statenleden gedacht?

Een blik op het volledige raport gaf het bevrijdende antwoord: ja! Niet zo’n beetje ook, want Statenleden gaan er verhoudingsgewijs het meest op vooruit: 23%. Wel een kleine kanttekening: onze vergoeding was altijd al een stuk lager dan die voor raadsleden. In het nieuwe systeem worden de vergoedingen voor volksvertegenwoordigers en bestuurders uitgedrukt als percentage van een ministerssalaris. In dat rijtje bungelen de Statenleden nog steeds onderaan: terwijl raadsleden in grote steden 20% krijgen van dat salaris, is het 10% voor Statenleden. Raadsleden krijgen straks dus exact 2x zoveel als wij (is nu een factor 2.13). Niet ten onrechte, want ik weet hoeveel tijd bijvoorbeeld mijn partijgenoten in de Amsterdamse raad aan de politiek besteden.

Wat betekent het advies van Dijkstal in harde euro’s: raadsleden krijgen er per maand bruto € 347 bij, Statenleden € 247. Naar mijn idee niet meer dan een logische correctie voor het feit dat onze vergoedingen er in de afgelopen jaren nauwelijks op vooruit zijn gegaan, terwijl het toch een behoorlijke investering is om de politiek in te gaan, met alle leuke en minder leuke kanten. Bovendien zullen de Staten van Noord-Holland in 2007 van 83 naar 55 leden teruggebracht worden: hetzelfde werk met veel minder mensen. Ben dus blij dat het advies er nu ligt. De kritieken over zakkenvullerij die ongetwijfeld zullen komen, neem ik dan maar op de koop toe.

4 antwoorden op “Dijkstal”

  1. Beetje flauw de manier waarop je probeert bij voorbaat kritiek op zakkenvullerij te voorkomen. Die vlieger gaat helaas niet op want het is wel degelijk zakkenvullerij. Voor een nevenfunctie is het raads- en het statenlidmaatschap royaal betaald. Vergelijk het maar eens met hoeveel uur je voor die inkomsten moet werken voor het minimumloon. Maar GroenLinksers lijken zich liever te willen spiegelen aan de inkomens van de beter verdienenden in de samenleving (zoals G. Cerfontaine die voor 600.000 euro per jaar op de loonlijst van de belastingbetakers staat). GroenLinks kan een voorbeeld nemen aan de SP, de partij waarvan de volksvertegenwoordigers het grootstse deel van hun raads- en stateninkomen doneren aan de partij. Pas dan kun je terecht alle aantijgingen in de categorie “zakkenvullen” terecht pareren!

  2. Die argumenten ken ik. Veel mensen vergeten dat de vergoeding ooit is ingesteld omdat dan niet alleen de rijken, zgn. vrijgestelden, politiek konden bedrijven. Immers, de gewone man kon het zich niet veroorloven, die had meer dan een volle werkweek nodig om zijn geld bij elkaar te krijgen.
    Trouwens… waar wordt dat geld dat onze SP-vrienden zo trouw afstaan eigenlijk aan besteed? Als de SP’ers het echt teveel vinden kunnen zij het in plaats van naar Rotterdam te sturen, het overschot immers ook terugstorten in de provinciekas. Dan kan het terug naar de belastingbetaler waar je je blijkbaar zo druk over maakt.

Reacties zijn gesloten.