Kiezen is moeilijk en soms ook pijnlijk

Afgelopen zaterdag vond de ledenvergadering van GroenLinks Amsterdam plaats, waarop de lijst voor de verkiezingen 2006 vastgesteld moest worden. Omdat we hier in Bos en Lommer morgen ook de lijst vaststellen, even gekeken hoe het in z’n werk gaat met de nieuwe half-open voordrachten. De kandidatencommissie had geen gedetailleerde lijst per plaats gemaakt, maar aangegeven wie geschikt werd geacht voor een verkiesbare plaats (inclusief de lijsttrekker) en wie voor een opvolgingsplaats. Overigens gaat bij ons de stemming wel via een andere methode, maar de dynamiek die zo’n voordracht teweeg brengt is opmerkelijk. Algemeen gevoel: er valt echt iets te kiezen en dat is verrekte moeilijk!!

Dat Maarten van Poelgeest lijsttrekker zou worden, stond vantevoren al vast, er was ook geen tegenkandidaat. Lijkt mij ook veruit de beste keus, dus geen probleem. Marijke Vos wordt lijstduwer, als kandidaat voor het wethouderschap, terwijl ze ook eerlijk heeft aangegeven niet in de raad te willen. Maar de strijd om de verkiesbare plaatsen was des te heviger. Het mooie is dat je in een grote afdeling veel goede kandidaten hebt, nadeel is dat altijd mensen teleurgesteld worden. Bijvoorbeeld trouwe en goede krachten als Lonneke Lodder en Paulus de Wilt, die zich in de afgelopen jaren enorm ingezet hebben voor GroenLinks maar door de leden niet eens bij de eerste 10 zijn gezet.

Er werd gestemd per plaats, waarbij telkens een 2e ronde nodig was om de uiteindelijke kandidaat te kiezen. Zittende raadsleden Judith Sargentini en Maarten van der Meer werden volgens verwachting op plaats 2 en 3 gekozen. Daarna werd het echt spannend: Fenna Ulichki (foto) was de eerste nieuwkomer en tevens hoogste binnenkomer op plaats 4. Van dichtbij kon ik zien dat Jeanine van Pinxteren, huidig raadslid die ik ken van de partijraad, al behoorlijk nerveus begon te worden. Groot was dan ook haar opluchting toen ze op plek 5 werd gekozen. De tweede nieuwkomer was Barn Geurts – niet allochtoon, maar wel groen en die hadden we ook nog nodig – op plaats 6. Het lange wachten van Marieke van Doorninck, die al meedeed vanaf plaats 2, werd daarna eindelijk beloond met een 7e plek.

Inmiddels was ik zelf al op weg richting Boxmeer, dus de rest van de stemming niet meer live meegemaakt. Mathieu Hemelaar, nu fractievoorzitter in Westerpark, was toen inmiddels afgehaakt en gaf het stadsdeelstokje over aan Marco de Goede, die op plaats 8 werd gekozen. Opmerkelijk was dat ‘ons’ deelraadslid Atef Hamdy (foto) – waarschijnlijk ook tot zijn eigen verrassing – op plek 9 terechtkwam, een goede kans dus om duo-raadslid te worden en misschien op termijn in de raad te komen. Misschien dat zijn bescheidenheid opviel tussen de vele anderen die tamelijk overtuigd van zichzelf waren? Nu alleen nog een paar mooie campagnefoto’s, Atef! Op 10 kwam Evelien van Roemburg, ook al een collega van de partijraad en verder in de gehele studentenwereld actief.

De rest van de lijst weet ik niet precies, maar die zal binnenkort op de website van GroenLinks Amsterdam aangevuld worden.