Het hoogste woord

Zaterdag hadden we (sinds lange tijd weer eens) een fractiedag. Of eigenlijk middag: omdat Jan en Imelda nog terug moesten keren van hun werkbezoek aan Stockholm met de commissie Economie, Landbouw & Europa, begonnen we om 14.00. Een inspannende maar erg nuttige training debatteren met Richard Engelfriet, die ook al eens Balkenende – vergeefs waarschijnlijk – onder handen nam. We begonnen met een korte presentatie, waarbij iedereen voor een zelf gekozen publiek een kort verhaal moest houden. Zelf koos ik voor een debat over gratis OV, om uit te leggen dat wij daar – hè, hoe kan dat? – toch niet zo’n voorstander van zijn.*

Daarna een oefening met debat over het wel of niet afschieten van damherten in het duinwaterleiding gebied. Dat liep op een gegeven moment vast, op een manier die in de Statencommissie ook vaak voorkomt. Aantal handige tips van Richard hoe je dat toch weer op het rechte pad kunt krijgen. Ook de oefening in het debatteren met lastige SP’ers was trouwens erg praktisch!

Na afloop nog met Klaas, Cheryl en Bart lekker gegeten in De Cantine en de avond afgesloten op het verjaardagsfeest van Arjan.

* Met in gedachten de onvermoeibare pleitbezorger Michel van Hulten. Hoewel ik het vaak niet met hem eens was, toch zonde dat deze markante figuur dit weekend besloten heeft GroenLinks te verlaten.