Wat is er mis?

Het rommelt hier en daar binnen GroenLinks en dat heeft alles te maken met de komende gemeenteraadsverkiezingen. In de maanden november en december wordt in allerlei gemeenten de kandidatenlijst vastgesteld en soms vallen mensen daarbij buiten de boot. Op heel veel plekken voelen zittende raadsleden zich gekrenkt door het harde oordeel dat een commissie of ledenvergadering over hen velt. Kortweg: het was vier jaar niks, dus je komt niet meer op de lijst, of op een hele lage plek. Wat me opvalt is dat veel van die afgeserveerden vervolgens ook hun partij de rug toekeren en de resterende maanden als éénmansfractie verder gaan. (We hebben in de Staten trouwens ook hiermee te maken, omdat Peter Prins zich direct na collegevorming van ons afscheidde en in zijn eentje verder ging)

Ik was alleen niet zo gewend dat dat ook in mijn partij voorkomt. Maar nu maak ik in korte tijd drie gevallen mee. Eerst Ron de Haan en Nina Kivit, die in Castricum opstapten en de Vrije Lijst begonnen zijn. Een paar dagen terug kwam daar Willem Paardekoper bij, die GroenLinks Beverwijk de rug toekeerde (het gaat sowieso lekker daar ). Ook in Amsterdam ZuidOost gaat een GroenLinkser over naar een lokale partij. Misschien zijn er nog meer waar ik geen weet van heb. Hoe dan ook: wat is er toch aan de hand?

5 antwoorden op “Wat is er mis?”

  1. Roxanne Parris was in ieder geval niet de enige die in Zuidoost naar Leefbaar Zuidoost overstapte: ook de PvdA en de VVD raakten een lid aan hen kwijt. Volgens de fractievoorzitter van de PvdA gaat het zonder uitzondering om deelraadsleden die op een onverkiesbare plaats zijn gezet (zie het artikel in de Volkskrant op http://www.volkskrant.nl/binnenland/1134540332044.html).

  2. Misschien is het mij vier jaar geleden niet opgevallen, maar ik vind het opmerkelijk dat mensen die op een onverkiesbare plaats worden gezet, meteen opstappen en naar een andere partij gaan (terwijl ze wel hun zetel houden). Daarbij had ik de naïeve hoop dat dat bij GroenLinks niet of nauwelijks voor zou komen.

  3. Misschien heeft het er mee te maken dat GroenLinks zich zo langzamerhand in weinig opzichten nog onderscheidt van de PvdA en een tamelijk rechtse bestuurderspartij aan het worden is?

  4. Misschien komt het omdat GroenLinks een partij zoals alle andere is en niets menselijks ook GroenLinksers vreemd is?

Reacties zijn gesloten.