OV heeft de toekomst

Vanmiddag bij een bijeenkomst over OV in de region Amsterdam, georganiseerd door het Milieucentrum als aanzet voor hun eigen visiestuk. Het doel van de bijeenkomst werd me uiteindelijk niet helemaal duidelijk en de verschillende sprekers hielden naar mijn idee ook wat té algemene verhalen. De uit de losse pols reactie van verkeerswethouder Mark van der Horst op de sprekers was wel erg amusant en boeiend. Inhoudelijk rammelde het hier en daar, maar met veel flair gebracht. Met name sprak mij zijn pleidooi aan om op te houden met allemaal visies te produceren – die niet veel meer zijn dan een hoop individuele wensen (gering houdbaar) met een nietje erdoorheen – en je te richten op concrete uitvoering. Ook het verhaal van Lars Lutje Schipholt van Inno-V vond ik interessant, met name omdat daarin de nadruk lag op de reiziger als klant en de vervoerder als ondernemer. De manier waarop de overheid met OV omgaat doet helaas nog steeds te weinig recht aan die twee uitgangspunten.

Al met al ook een best aardige discussie, maar voor mij weinig verrassend nieuws. Wel een mooi grote opkomst en goede vertegenwoordiging van de GroenLinkse bestuursders uit de stadsdelen plus gemeenteraad. Samen met de onvermijdelijke Bert Putters van de SP was ik weer eens het enige Statenlid. Maar ja, Amsterdam da’s ook best ver weg…