Het CDA en kernenergie

Een goede manier om af te kicken van het vakantiegevoel is het bijwonen van een Statenvergadering…

Vandaag weinig spectaculaire onderwerpen op de agenda – of het ligt aan mijn beperkte belangstelling. Als eerste een interpellatie van VVD’er Willem Holthuizen over PWN en de Zandwaaier. Grote zorg is dat in het Nationaal Landschap Zuid-Kennemerland woningbouw gaat plaatsvinden zodra PWN daar definitief stopt en de gebouwen verkoopt. Tussen gedeputeerde Moens en Holthuizen, later door andere partijen aangevuld, ontstond een aardig debat over de manier waarop je zo’n ontwikkeling tegen kunt gaan. Uiteindelijk werd de motie hierover aangehouden en krijgt GS dus de kans eerst aan de slag te gaan.

Een interessant debat was er ook over kernenergie. Nadat de VVD al vorig jaar bij de begroting over deze optie was begonnen, kwam het CDA recent op de proppen met het idee om in Noord-Holland een nieuwe kerncentrale te bouwen. Op de website van het CDA meldde fractievoorzitter Jaap Bond enthousiast:

Daarom is het prima dat Van Geel de discussie nu opent. Uiteraard zijn er ook nog veel vragen m.b.t. de opslag van nucleair afval en de veiligheid. Dat moet in de afweging zeker worden meegenomen. Hij heeft een aantal gebieden genoemd waar mogelijk een nieuwe kernenergiecentrale gebouwd zou kunnen worden. Noord-Holland zit daar (nog) niet bij, maar in het kader van een eigen “energie valley” zou het noordelijke deel van onze provincie een goede optie zijn.

In de Staten deed Bond nog alsof dit niet meer dan een voorzet voor een discussie was, maar na kritische vragen van Bart en Peter Visser (PvdA) werd wel duidelijk dat het CDA gewoon voorstander is van kernenergie. Kon Bart ook meteen een stemadvies aan de bewoners in de Kop geven: wilt u geen kerncentrale in uw buurt, stem dan in elk geval geen CDA en VVD. Plus nog een persbericht om onze grote verbazing over deze move van het CDA kenbaar te maken. Er komt nog een gezamenlijke notitie over met de VVD, maar de uitkomst ligt al min of meer vast. Nu maar hopen dat GS de afwijzende reactie van vandaag volhouden.

De rest kan ik me niet meer zo goed herinneren, behalve nog dat ik zelf een paar woorden had gezegd over de Zuidas. In de commissie was dit naar mijn idee al voldoende aan bod geweest, maar de andere woordvoerders vonden het toch nodig er iets over te roepen (als er één schaap over de dam is…). Nou ja, dan wil ik ook wel een steentje bijdragen – kom ik toch nog in het verslag!

Met weinig moties en amendementen nog voor zessen klaar. Na het warme eten kon ik dus op tijd thuis zijn. ’s Avonds voor het eerst sinds hele lange tijd weer eens een fractievergadering in Bos en Lommer meegemaakt. Leek me aardig mijn gezicht weer te laten zien; terwijl ik vakantie had, ging de campagne volop door. Aan het eind nog uitgebreid gesproken over de komende onderhandelingen en hoe GroenLinks daar het beste uit kan komen. De verkiezingen komen nu echt dichtbij, spannend!!!