Hebben ze het nou nog niet door?

Van dit persbericht van GroenLinks landelijk krijg ik dan weer vlekken in mijn nek:

Aantal steden met linkse meerderheid vervijfvoudigt

Links heeft de gemeenteraadsverkiezingen overtuigend gewonnen. PvdA en SP boekten grote winst, GroenLinks bleef stabiel. Daarmee zijn de kansen voor progressieve gemeentebesturen enorm toegenomen. GroenLinks hoopt dat die mogelijkheid in veel steden wordt gegrepen.

In bijna de helft van de 50 grootste steden in Nederland is er sprake van een linkse meerderheid van PvdA, GroenLinks en SP. Omdat er in vele steden ook andere progressieve partijen bestaan, zijn de mogelijkheden voor de vorming van progressieve gemeentebesturen nog groter.

Hoe naïef kun je zijn? Wanneer dringt nou eindelijk het besef door dat al dat geneuzel over linkse samenwerking ons 0,0 extra zetels oplevert? Intussen worden wij geacht maar blij te zijn dat PvdA 30 tot 40% haalt en de SP ons in menig gemeente voorbijgeschoten is. Heb ik dus totaal geen zin in. Ik wil zelf winnen!

Wie gelooft nou echt dat de PvdA overal linkse colleges wil gaan vormen, in de luxe positie waarin ze nu zitten? Ze zullen wel gek zijn. Maar GroenLinks gelooft nog altijd in Sinterklaas. En bij de volgende verkiezingen zijn we dolblij met opnieuw 8 zetels.

9 antwoorden op “Hebben ze het nou nog niet door?”

 1. Waarom zou de PvdA wel gek zijn om zo hier en daar te experimenteren met linkse colleges? Ik hoor de laatste tijd iedereen zo vol lof over Nijmegen.
  Waar ik pas echt treurig van word is die nare spelfout in de kop van dat persbericht.

 2. In Nijmegen was de situatie heel anders, toen was GL de grootste en nam het initiatief voor dit college. PvdA en SP ongeveer even groot en met drie gelijkwaardige partijen werkt zoiets. Als de PvdA fors groter is zullen ze niet in een college gaan zitten waarin ze zelf als meest rechtse partij worden gezien.

 3. Je hebt helemaal gelijk! Dat voel ik wel met je mee. Het wordt tijd dat we als GroenLinks onze eigen punten over het voetlicht brengen. Met flair en gevoel voor humor!

 4. Dag Harmen,
  Even een bericht uit Nijmegen. Wij zijn bijna uitgerouwd en vanavond beginnen de onderhandelingen weer.
  PvdA wil door met GroenLinks en SP. De PvdA heeft de verkiezingen in Nijmegen gewonnen ondanks of misschien wel dankzij het linkse college. Dus ik ben het helaas niet met je eens dat de PvdA per definitie geen linkse colleges wil. De PvdA is namelijk banger van een GroenLinks in de oppositie dan een GroenLinks in het college. Dit geldt eigenlijk ook voor de SP, die willen ook niet zonder ons.
  GroenLinks Nijmegen is natuurlijk niet helemaal representatief, omdat wij zowel de grootste als de meest radicale partij waren. Tijdens de afgelopen verkiezingen waren wij de kop van jut. Wij kregen de oppositie (D66 en VVD) op onze nek, terwijl PvdA en SP in de luwte bleven.
  Uiteraard kunnen de onderhandelingen nog een hele vreemde draai krijgen.
  Tot slot, ben ik het wel met je eens dat een links kabinet zo weinig kans heeft, dat het eigenlijk geen zin heeft om je daar als GroenLinks nog zo op te profileren. GroenLinks moet haar sterke (inhoudelijke) punten naar voren brengen en niet te veel praten over strategie. Je moet het de kiezers ook weer niet te ingewikkeld maken.
  groeten,
  Noël

 5. GroenLinks heeft op geen enkele manier weten te profiteren van de stemming die er heerst t.o.v. het kabinet. In Oosterhout zijn we in elk geval nog 0,6% gegroeid van 4,9 naar 5,5%, maar hebben we wel net naast een tweede zetel gegrepen.
  Waar ik inderdaad niet echt lekker van werd is het persbericht van de Tweede Kamer fractie. Verkiezingen verliezen is niet leuk, maar we moeten wel eerlijk tegen onszelf durven zijn. Ik krijg nu weer het idee, en dat had ik bij vorige verkiezingen ook al, dat de ernst van de situatie bij de top van de partij niet volledig doordringt. Dat we bij de Europese verkiezingen en de verkiezingen van de Provinciale Staten verloren hebben, is begrijpelijk aangezien we hier in 1999 historisch hoge resultaten geboekt hebben. Het verlies bij deze gemeenteraadsverkiezingen is ernstiger. Ook in 2002 is GroenLinks ongeveer gelijk gebleven en was er in een aantal steden ook al sprake van een achteruitgang. De winst van ongeveer 35 zetels kwam toen vooral van afdelingen die voor het eerst meededen. En wat de SP betreft. Ik lees hier en daar op weblogs al berichten dat we voor de SP gebleven zijn in zetel aantal. Dat is enkel te danken aan het feit dat de SP slechts in een klein aantal gemeentes heeft meegedaan. Als je de resultaten die ze daar behaald hebben doortrekt, dan zijn ze ook op gemeentelijk vlak GroenLinks totaal voorbij gestreefd.
  We moeten nu zeker niet met paniekvoetbal beginnen. GroenLinks neemt op dit moment nu eenmaal standpunten in, die niet altijd even populair zijn. Ik denk echter wel dat we eerlijk tegen onszelf moeten zijn. En daar hoort bij, dat we gewoon moeten erkennen dat we een aantal verkiezingen op rij verloren hebben en dat het dus op dit moment niet goed gaat. Dat is iets wat ik bij de Tweede Kamerfractie gemist hebben. Als je als partij een dergelijke negatieve spiraal wilt gaan doorbreken zul je als eerste moeten erkennen dat hij er is.

 6. Ik begrijp het wel dat de top toch positief wil blijven. Je wilt je achterban ook niet ontmoedigen. Veel mensen hebben zich met hart en ziel ingezet voor de campagne en die willen niet het idee krijgen dat ze het voor niets hebben gedaan.
  Een stevige evaluatie is wel op z’n plaats. Daar zal wel blijken wat de top en de basis er werkelijk van vinden en welke koers er vervolgens uitgezet moet worden.

 7. Het is iig geen spelfout, het gaat om een werkwoord in de tegenwoordige tijd. Al zou een voltooid deelwoord (-d) wel mooier zijn geweest.

Reacties zijn gesloten.