Winnaar van de onderhandelingen

Losing a battle, winning a war… Zo zou je de ruime deelname van GroenLinks aan vele colleges van B&W kunnen omschrijven. De bepaald niet florissant verlopen verkiezingen zijn daarmee flink gecompenseerd. Van de vier grote steden doen we mee in Utrecht, Den Haag en Amsterdam en bijvoorbeeld ook in Leiden, Arnhem en Enschede.

UPDATE: Waarschijnlijk ook in Rotterdam lees ik op teletekst, met – hoe kan het ook anders – PvdA, CDA en VVD.

Overigens nauwelijks met de gepropageerde linkse colleges in samenwerking met SP en PvdA. Vooral omdat de SP vrij snel uit de onderhandeling gestapt werd en/of gegooid. PvdA, CDA en VVD houden nou eenmaal niet zo erg van kleine partijen die veel zetels winnen, da’s alleen maar lastig. In dat opzicht is het eigenlijk maar goed dat we niet zoals de SP zoveel zetels hebben gewonnen… Wanneer de grote drie mogen kiezen, gaan ze toch liever voor het redelijke alternatief GroenLinks, inmiddels ervaren bestuurderspartij.

Mijn advies voor de komende 2e Kamerverkiezingen is dan ook: laten we proberen niet teveel zetels te winnen! Een stabiel en bescheiden GroenLinks (laten we zeggen niet meer dan 10 zetels) vergroot onze kansen om eindelijk ook landelijk mee te gaan doen. Op naar het kabinet Bos-Rutte-Halsema!

13 antwoorden op “Winnaar van de onderhandelingen”

 1. “Haai, is dat een ambtelijke notitie in je broekzak of ben je gewoon blij me te zien” is gewoon niet zo’n leuke openingszing 😉
  Vergeet trouwens Gouda niet, ook met GL in het college. We zijn gewoon een hele leuke partij zullen we maar denken. Als de kiezers daar nou ook achter komen gaan we vanzelf wel meer zetels krijgen.

 2. “Zin in een bilateraaltje” is ook al geen beste!
  Michel heeft wel gelijk, maar dan zit er wel weer het gevaar in dat we te veel zetels winnen zoals Harmen schreef. Vallen we alsnog buiten de boot. 😉

 3. Dag Harmen,
  Waarschijnlijk ontgaat mij het sarcasme. Maar ik het het nieuwe kabinet al voor me: Halsema versoepelt het ontslagrecht en Rutte schaft de bijstand af. Wat moet Bos dan nog doen?
  Typisch dat je trouwens de echte linkse colleges in Groningen en Nijmegen niet noemt? Doe je dat omdat SP daar ook mee doet?
  groeten,
  Noël

 4. Hoi Noël,
  Niet zo zuur reageren joh 😉 Was allemaal niet al te serieus bedoeld.
  Alhoewel het naar mijn idee wel klopt dat GroenLinks in veel gemeenten juist om de redenen die ik schetste een acceptabelere en sneller gevraagde collegepartner is.
  Ik weet dat in Nijmegen en Groningen een links college op handen is. Maar je weet ook dat dit uitzonderingen zijn, zeker als je het vergelijkt met de lange lijst van mogelijke linkse colleges die op de landelijke website stond direct na de verkiezingen. Meestal schuift GroenLinks aan bij twee van de grote drie en valt de SP buiten de boot.
  Groet,
  Harmen

 5. Noël: Bos wordt premier en hypnotiseert de massa met zijn glimlach.
  Overigens vind ik “bilateraaltje” dan wel weer spannend klinken. Nou is het wel zo dat met de juiste blik en wapperende wenkbrauwen elk woord ineens dubbelzinnig wordt. In een kroeg met dronken mensen kan je dan met veel wegkomen. Alleen is het dan schrikken als je zegt “;) Hee schat, zullen we even op dualistische wijze een paar stevige kaders gaan stellen?” en die ander niet doorheeft dat je wil dat hij/zij op naar een raadsvergadering moet komen kijken.

 6. Wat een rare reacties over achter wijven aanzitten en ambtelijke notitie in broekzak. Volgens mij gaat Harmens stukje gewoon over collegevorming in plaats van lekkere wijven o.i.d. Of heb ik het verkeerd?

 7. Waar hebben we dit eerder gezien? Kleine beschaafde partij die gewild is als coalitie-partner. En na enige tijd kom je er achter dat je meer bestuurders dan kiezers hebt. Het D66-syndroom.

 8. Heb jij thuis wel eens een bilateraaltje ?
  Een wat ?
  Een bilateraaltje…
  Communiceer je wel eens met je vrouw ?
  Wat loop je nou dom te lullen, man.
  Nou, steken jullie de koppen wel eens
  bij elkaar ? Sluiten jullie wel eens iets kort ?
  Ben jij net tegen een deur gelopen, of zo ?
  Nee, ik wil alleen weten of jullie wel eens
  iets inhoudelijk bespreken. Gaan jullie wel
  eens dieper op de materie in ?
  Wat voor materie ?
  Nou, beleidsgevoelige zaken in het
  huishouden. Je moet zaken toch afstemmen.
  Anders krijg je nooit synergie.
  Zeg, heb jij wel eens een schaar in je
  reet gehad ?
  Nee.
  Dan moet je nou lekker je bek houden,
  anders gaat dat zo meteen gebeuren.
  Kantoormafketel…
  Meer korte dialogen voor tijdens het neuspeuteren? Kijk op janad.web-log.nl

Reacties zijn gesloten.