Nog lang en gelukkig…

Goed nieuws voor onze provincie! In Noord-Holland word je oud… Nu begrijp ik ook waarom onze gedeputeerde Albert Moens in Huizen is gaan wonen:

Heiloo en Huizen gezondste gemeenten

ANP

AMSTERDAM – In de Noord-Hollandse gemeenten Heiloo en Huizen wonen de gezondste mensen van Nederland. Mannen worden in Heiloo, ten zuidwesten van Alkmaar, gemiddeld 79,1 jaar. De levensverwachting van vrouwen in Huizen is 84,3 jaar. Dat is in beide gevallen drie jaar boven het landelijke gemiddelde.

Dat blijkt uit een overzicht van de levensverwachting van inwoners van alle gemeenten met meer dan 20.000 inwoners, dat HP/De Tijd deze week publiceert. Het opinieweekblad gebruikte cijfers van het Ruimtelijk Planbureau uit de periode 2001-2003.

Inwoners van de Zuid-Limburgse gemeenten Kerkrade en Brunssum sterven gemiddeld het jongst. Mannen in Kerkrade komen uit op 73 jaar, vrouwen in Brunssum op 78,3 jaar.

Uit de cijfers blijkt dat de regionale verschillen aanzienlijk zijn. Zij zijn vooral toe te schrijven aan leefgewoonten die vaak met de sociaal-economische status samenhangen: inkomen, opleiding en werk. Uit onderzoek is bekend, dat mensen met een lager inkomen meer roken en drinken, ongezonder eten en minder bewegen. Ook de woonomstandigheden en religieuze verschillen spelen een rol. Zo hebben de over het algemeen protestantse Zeeuwen een betere gezondheid dan de vaak katholieke Brabanders en Limburgers. Rond Tiel en Geldermalsen echter, waar veel orthodoxe protestanten wonen, hebben relatief veel mensen een ernstig overgewicht. In Vught, een gemeente met veel villa’s, is de levensverwachting relatief laag.

Na Heiloo zijn Barendrecht en Pijnacker-Nootdorp, beide in Zuid-Holland, de beste gemeenten voor mannen. Hun levensverwachting is daar respectievelijk 78,7 en 78,6 jaar. Vrouwen worden na Huizen gemiddeld het oudst in het Noord-Hollandse Langedijk (84,0 jaar) en het Drentse Noordenveld (83,9 jaar).

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zitten niet in de top, maar bungelen evenmin onder aan de lijst. In Amsterdam wordt een vrouw gemiddeld 79,7 jaar en een man 74,8 jaar. Voor Rotterdam zijn die cijfers respectievelijk 79,7 en 74,3 jaar. In Den Haag mag een man rekening houden met 75,0 jaar en een vrouw met 79,8 jaar.