Met de Kop vooruit

Verbaasd keek ik dinsdag naar mijn scherm… Net geprobeerd om op www.9292ov.nl/ mijn trip naar PWN in Andijk te plannen, maar dat bleek eenvoudigweg niet mogelijk. Typ in: Dijkweg 12 te Andijk, aankomst 15.30 en de eerste optie die je krijgt is een reisadvies waarmee je na achten (’s avonds wel te verstaan) arriveert. Ja, dan moet je als overtuigd OV-gebruiker toch maar weer eens in de auto stappen. Wel eentje van Greenwheels natuurlijk! Trouwens, ik moet eerlijk zeggen dat ik – tegen mijn verwachting in – autorijden ook steeds leuker ga vinden, zeker als het weer eens een wat langer ritje is. Als je eenmaal in zo’n auto stapt, vergeet je ook een paar van je langgekoesterde principes. Ik hoor mezelf dan ook ineens rare dingen zeggen als ‘stelletje bejaarden, rij eens een beetje door’ of ‘kunnen ze hier niet een paar stroken bij leggen, want dit schiet natuurlijk niet op’.

Maar goed, Andijk dus voor een bijeenkomst van NoordWest8, zoals het zo mooi heet een ‘samenwerkingsverband van maatschappelijke organisatie en gemeenten’. NW8 komt op voor de belangen  van de gemeenten in Noord-Holland Noord, een gebied dat anders nog wel eens vergeten dreigt te worden. Jaarlijks wordt er een conferentie georganisered en deze keer was het thema economie aan de beurt. In een behoorlijk warme en donkere zaal werden we getrakteerd op een viertal inleidingen, min of meer aan elkaar gepraat door de frontman van NW8, oud-gedeputeerde Bob Verburg. De huidige gedeputeerde van Economie, Hans Schipper, mocht aftrappen met een verhaal over wat de provincie allemaal doet voor de economie – waarbij zijn oude stokpaardje van de familiebedrijven en hun problemen met locatie en met name opvolging uiteraard aan de orde kwam.

Geert Dijks van de HISWA vereniging ging in op het belang van toerisme en recreatie voor de economie in Noord-Holland (Noord). Redelijk onbekend met dit terrein, was ik onder de indruk van de bijdrage aan de economie die deze sectoren leveren en de grote rol van Noord-Holland in de watersport. Na een korte pauze was het de beurt aan Jan Klaver die cijfers van zijn Rabobank presenteerde over de economische groei en kracht in de verschillende Noord-Hollandse regio’s. Voor de Kop van Noord-Holland nog heel wat werk aan de winkel. Dat wil zeggen, als je erg veel waarde hecht aan dit soort lijstjes en ik heb geleerd wantrouwig te zijn. Tenslotte mocht Machiel van der Kuijl van de EVO een en ander zeggen over het belang van logistiek en transport. Hij gebruikte deze gelegenheid ook om een aantal filosofische gedachten mee te geven over de veranderende verhouding tussen kerk en staat, bedrijven en burgers. Best interessant.

Bob Verburg kondigde ook aan dat NoordWest8 druk bezig gaat met de ‘politieke agenda’ vanwege de aanstaande 2e Kamer- en Statenverkiezingen. Als lid van de programmacommissie zie ik de voorstellen met belangstelling tegemoet!