Harry blijft in Haarlem

Waarschijnlijk blijft Harry Borghouts toch behouden voor de provincie. In een interview leek hij laatst te suggereren Haagse ambities te hebben, mocht GroenLinks in een volgend kabinet komen. Maar in het Haarlems Dagblad nuanceert hij dat weer:

"In een vraaggesprek bij BNR Nieuwsradio werd me gevraagd of ik de capaciteiten had om minister te worden. Daarop heb ik geantwoord dat ik dat niet wist. En vervolgens heb ik gezegd dat het me wel een spannend idee leek als Docters van Leeuwen op Justitie kwam en ik op Binnenlandse Zaken. Meer niet. De kans lijkt me niet erg groot dat GroenLinks in een kabinet komt.”

Ik vrees dat hij vooral met die laatste opmerking maar al te gelijk heeft. Een tijdje heb ik nog de zetelaantallen bijgehouden voor een links kabinet en mijn eigen favoriet Nieuw Paars (met GroenLinks ipv D66), maar dat heeft inmiddels weinig zin meer. Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond komen PvdA, SP en GroenLinks samen uit op 67 zetels – dan lukt het zelfs nog niet met aanvulling van de ChristenUnie. PvdA-VVD-GroenLinks scoort weliswaar 80 zetels, maar wat hebben we met 7 zeteltjes in een kabinet te zoeken? Zou eens bij D66 navragen hoe dat bevallen is.

In diezelfde peiling valt trouwens op dat voor 26% van de ondervraagden GroenLinks kans maakt op een stem, da’s maar net iets minder dan SP (28%) en VVD (29%). Onder PvdA-kiezers is die kans zelfs 48%, ietsje meer dan de SP (46%). Maar hoe krijgen we die onze kant op???