Too close to call

Met nog ruim een maand te gaan is de race om de meerderheid in de Amerikaanse Senaat ongekend spannend. De peilingen van Rasmussen geven een 49-49 tussenstand met nog twee zetels in de ’toss-up’ categorie, kan dus nog alle kanten op.

Mijn laatste berichten hierover dateren van lang geleden, dus even om het geheugen op te frissen… Vijf staten die nu in Republikeinse handen zijn, lijken over te gaan naar de Democraten. Het gaat hier om:

 • Montana met mijn persoonlijke favoriet Jon Tester in een redelijk comfortabele positie – 50% tegenover 43% voor ‘one of the Senate’s two most vulnerable Republicans’ Conrad Burns
 • Ohio, waar Sherrod Brown 9% voorligt (50-41) op Mike DeWine
 • Pennsylvania, de meest zekere switch gezien de 10% die Bob Casey jr. leidt op Rick Santorum, al maanden de ‘most vulnerable Republican’
 • Rhode Island – Lincoln Chafee won wel de nominatie van zijn partij, maar het lukt hem maar niet dichterbij Sheldon Whitehouse te komen (43 tegen 51)
 • Tennessee, nieuw in dit rijtje dankzij de opmars van Harold Ford jr. – zijn opponent Corker werkt zichzelf intussen in de nesten: He’s had to contend with charges about his financial dealings and his performance as Mayor of Chattanooga. Nor is he invariably a deft campaigner. In one recent campaign ad Mayor Corker assured his mother that he had reduced crime in the Chattanooga by 50%, an easily disputed statistic. Democrats rushed to assail him for "lying to his mother."

Daarnaast hebben we nog:

 • Missouri, waar Claire McCaskill 1% voorligt op Jim Talent (44 tegen 43), daar is het dus afwachten welke kant het op rolt – wel essentieel om de meerheid te halen

Essentieel is hoe dan ook dat alle zittende Democraten hun zetels behouden. Want als bijvoorbeeld Menendez die er slecht voorstaat in New Jersey zou verliezen dan wordt het alsnog 50-50. Ik hoef niet uit te leggen wiens stem dan de doorslag geeft…

2 antwoorden op “Too close to call”

 1. Dag Harmen,
  Ik weet dat je economisch-liberaal bent, maar dat je Jon Tester steunt gaat wel erg ver. Heb je gelezen wat hij vindt van vuurwapens?
  “Jon Tester strongly believes in our Second Amendment rights. As a gun owner and custom butcher Jon made his living with a gun for 25 years. As a legislator Tester voted repeatedly to protect gun rights. In the United States Senate, Jon will stand up to anyone — Republican or Democrat — who wants to take away Montanans’ gun rights.
  Health Care.”

 2. Dat is inderdaad een pijnlijk punt, maar daar staat bijvoorbeeld dit tegenover:
  Energy
  Jon Tester believes energy independence is one of the most important issues facing our state and our country and has a record of accomplishment on delivering low-cost, renewable energy to Montana. As President of the Montana Senate, Jon supported legislation to develop ethanol and wind power and sponsored a successful bill to create a state renewable energy standard. In the U.S. Senate, Jon will fight to end America’s addiction to foreign oil, by investing in bio-fuel technology and wind power development, creating a national renewable standard and promoting energy efficiency and conservation.

Reacties zijn gesloten.