Harry en Tineke

Ironie! Uitgerekend Harry Borghouts, die haar aftroefde in de strijd om de post van Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, benoemt Tineke Netelenbos nu als waarnemend burgemeester in de Haarlemmermeer. Naar verluidt was Netelenbos destijds heel boos, met name op de VVD, dat ze geen Commissaris werd. Of dit het een beetje goedmaakt? Hiermee keert ze ook terug in de gemeente waar ze destijds haar eerste stappen op het politieke toneel zette.

DEN HAAG – Voormalig PvdA-minister Tineke Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) wordt waarnemend burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer. Een goed ingevoerde bron heeft dat maandag bevestigd. Netelenbos volgt de VVD’er Fons Hertog op, die aftrad na publicatie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de Schipholbrand.

De benoeming van Netelenbos is nog niet helemaal rond. Hoewel de Haarlemmermeerse fractievoorzitters Netelenbos al ontmoet hebben, ligt commissaris van de Koningin J. Franssen van Zuid-Holland dwars bij de benoeming. Netelenbos is op dit moment waarnemend burgemeester van Oud-Beijerland. Franssen wil haar naar verluidt niet zomaar laten vertrekken. Het is daarom nog niet bekend wanneer ze in Haarlemmermeer aan de slag gaat.

Netelenbos (62) was van 1982 tot 1987 lid van de Haarlemmermeerse gemeenteraad. Daarna werd ze Tweede-Kamerlid. In Paars-I was ze staatssecretaris van onderwijs en in Paars-II minister van verkeer en waterstaat. Tijdens haar ministerschap bleef Netelenbos in Hoofddorp wonen. Na de val van Paars-II werd ze genoemd als commissaris van de Koningin in Noord-Holland en als fractievoorzitter van de PvdA in het europarlement. Beide functies gingen aan haar neus voorbij.

In de laatste jaren is de Haarlemmermeer opvallend kritischer geworden over Schiphol. Gezien haar verleden als minister van V&W – inclusief aanleg van de Polderbaan – ben ik heel benieuwd hoe Netelenbos zich zal opstellen ten aanzien van de luchthaven.

2 antwoorden op “Harry en Tineke”

  1. Ik zie geen enkele aanleiding voor dit feit. Netelenbos zit al in Oud Beijerland, dus ze heeft geen nieuw waarnemend burgemeesterschap nodig. En buiten dat: laat haar alsjeblieft daar bijven!

Reacties zijn gesloten.