Lijsttrekkersstrijd PvdA

De meeste partijen in de Staten, inclusief GroenLinks, kiezen op tamelijk traditionele manier hun lijsttrekker. D66 had wel een raadpleging maar slechts één kandidaat en ik moet niet de VVD vergeten waar een paar maanden geleden Ton Hooijmaijers in een ledenraadpleging als nummer één werd aangewezen. Alleen bij de PvdA is het nu nog echt spannend: daar woedt een heuse strijd om het lijsttrekkersschap. Beide kandidaten zijn man, Amsterdammer en lid van de huidige fractie. De één is ruim onder de 40, de ander er ruim boven. Allebei hebben ze een eigen campagnewebsite: kies Peter Visser en stem Freddy.

Peter richt zich vooral op jeugdzorg, opleiding en werk voor jongeren, iedereen erbij laten horen, ‘in feite’ gratis openbaar vervoer, woningen voor starters, jongeren, ouderen en zorgvragers, zuinig ruimtegebruik en een ‘echt’ duurzaam Noord-Holland.

Freddy wil bouwen voor jongeren, starters en ouderen, eind aan de wachtlijsten in de jeugdzorg, meer en beter OV en meer recreatiegebieden rond de steden.

Hmmm… valt er echt iets te kiezen? Hoogstens een verschil in stijl want qua inhoud zitten ze vrijwel op één lijn. Zo is bijvoorbeeld te zien uit het verslag dat beide kandidaten doen van een debat in Haarlem.

Freddy schrijft: Het viel de aanwezigen op dat de beide kandidaten veelal op één lijn zaten. Maar dat heeft ook voordelen: de inhoudelijke koers is in ieder geval duidelijk, wie de lijsttrekkersverkiezing ook maar wint.

Peter merkt op dat Freddy wel erg de neiging heeft om aan te sluiten bij wat ik vind. Persoonlijk maakt me dat niet zoveel uit, ik vind het jammer naar het publiek toe omdat je dan totaal niet probeert duidelijk te maken waarop je zou moeten kiezen tussen ons.

Ook een lijst met steunbetuigingen ontbreekt niet. Freddy heeft een lange lijst met PvdA’ers die beloofd hebben op hem te stemmen (met daarbij een aardig aantal huidige Statenleden en de vorige fractievoorzitter). Op Peters website komt bij het aanklikken van een nieuwe pagina telkens een (prominent) ondersteuner met foto en tekst in beeld.

Het doet me een beetje denken aan de opmerking van de Amerikaanse politicoloog Richard Katz dat verkiezingen steeds vaker gaan tussen Tweedledee en Tweedledum. Ik wens de leden van de PvdA Noord-Holland veel succes met hun keuze!