GroenLinksers gaan vreemd

Weer een leuk weetje van de Politieke Barometer. Alhoewel, eigenlijk minder leuk als je bedenkt dat GroenLinks dus meer dan 40% kwijt is geraakt van de kiezers in 2003:

De ChristenUnie heeft de meest trouwe achterban

De ChristenUnie heeft de meest trouwe achterban, de SGP volgt op korte afstand. Dat blijkt uit een nadere analyse van de Politieke Barometer (2006, tot en met week 41). We vergeleken de stemvoorkeur van 2003 met de huidige stemvoorkeur. Van de mensen die in 2003 op de ChristenUnie stemden, wil negentig procent dat weer doen. De overige tien procent kiest voor een andere partij, gaat niet stemmen of weet (nog) niet op welke partij ze willen stemmen.

(…)

De SP en de PvdA hebben een trouwe achterban: zeven van de tien kiezers kiest nu weer voor hen. GroenLinks blijft hierbij achter, zij weet 56 procent van haar kiezers te behouden.

Kleine nuancering: als je tegelijk bedenkt dat we in de laatste peiling op 4.3% staan tegenover 5.1%, betekent het wel dat we qua stemmen op 84% van de vorige keer zitten.Grafiek_4206_2 Dat betekent dat GroenLinks wél nieuwe kiezers trekt – van andere partijen en vermoedelijk ook jongeren die voor het eerst mogen stemmen. Traditioneel heeft GroenLinks een relatief kleine vaste aanhang en een grote groep sympathisanten. Dus in zoverre verbaast het mij niet dat we lager scoren dan SP en PvdA in partijtrouw (om over klein-christelijk maar te zwijgen). Wat tot nu toe niet lukt is om al die sympathisanten en mensen die ‘overwegen’ GroenLinks te stemmen binnen te halen.

5 antwoorden op “GroenLinksers gaan vreemd”

  1. Dag Harmen,
    Deze GroenLinkser heeft de stemwijzer ingevuld en daar kwam als advies uit om vreemd te gaan met de SP. Geen grote verrassing natuurlijk voor mij.

Reacties zijn gesloten.