Hè wat jammer…

… maar niet heus. Kan dit soort partijen eerlijk gezegd missen als kiespijn. Het Haarlems Dagblad meldt dat de Partij voor de Vrijheid niet mee zal doen aan de Statenverkiezingen:

Haarlem – De partij van Geert Wilders doet niet mee aan Provinciale-Statenverkiezingen van maart 2007. Zijn Partij voor de Vrijheid, deze week met negen zetels zo succesvol bij de Tweede-Kamerverkiezingen, is niet van plan kandidatenlijsten in te dienen.

Ook de opbouw van lokale partijorganisaties heeft nog een lage prioriteit.

Dat laat nieuwbakken parlementariër Fleur Agema, nummer twee van de PvdV, gisteren desgevraagd weten. De in Zaanstad woonachtige Agema combineert haar lidmaatschap van de Tweede Kamer zelf nog voorlopig met het lidmaatschap van Provinciale Staten van Noord-Holland (als Groep Agema). ,,Ik zeg er met nadruk bij ’op dit moment’. Kijk, wij zijn in één klap een middengrote fractie in de Tweede Kamer geworden en dus komt er een heleboel verantwoordelijkheid op ons af. Daar willen we ons eerst op richten.’’

Om die reden hebben Geert Wilders en consorten de beslissingen voor de opbouw van een lokale partijorganisatie voor zich uitgeschoven. Agema: ,,Daar hebben we zelfs nog niet over gesproken en op dit moment geven we ook geen nadere uitleg.’’

De PvdV heeft het in oude stadswijken en nieuwbouwwijken bovenmatig goed gedaan. Agema erkent dat er voldoende kiezerspotentieel is, maar wijst erop dat een zelfstandig partijbestuur en partijbureau eerst moeten worden gerealiseerd.

De overeenkomst met de snelle opkomst van de Lijst Pim Fortuyn is wellicht een afschrikwekkend voorbeeld voor de PvdV. In 2002 zagen nogal wat gelukszoekers hun kans schoon als ze lokaal wat in de melk te brokkelen wilden hebben.

Agema: ,,Laten we het erop houden dat we de opbouw van de PvdV zorgvuldig willen laten verlopen.’’