Merkwaardig merkwaardig

Nadat ze in het afgelopen jaar bij mijn weten één keer bij een Statenvergadering was geweest, besloot Patricia Remak een aantal weken terug plotseling om op te stappen als Statenlid. Vond ik een apart bericht (waarom niet die paar laatste maandjes er ook nog bij?) maar gisteren werd ineens een hoop duidelijk:

HAARLEM Het pas opgestapte statenlid Patricia Remak moet negen maanden de cel in wegens uitkeringsfraude van 103.000 euro. Ze kreeg als oud-Tweede Kamerlid wachtgeld en verzuimde nieuwe inkomsten op te geven.

Deze week vertelde Remak nog dat ze stopt als statenlid omdat ze overwerkt is. Nu blijkt dat de rechtbank haar al op 4 januari heeft veroordeeld.

Bij de provincie Noord-Holland is ze omstreden omdat ze weigert een deugdelijke boekhouding bij te houden. Als ze in gebreke blijft, kan Remak van de provincie een vordering tegemoet zien van minstens 20.000 euro.

radio fragment

Ze gaat nog in hoger beroep, maar als ik dit zo zie geef ik haar weinig kans. Zeker omdat ze al eerder veroordeeld bleek te zijn voor een vergelijkbaar vergrijp. Tegelijk ook een reden om nog eens goed te kijken naar de toelatingsprocedure voor Statenleden (of Kamerleden). Want de huidige procedure komt er simpel gezegd op neer dat elk aankomend politicus op zijn of haar blauwe ogen geloofd wordt. Misschien zou een iets strengere check toch niet zo gek zijn…