Tien partijen

Er zullen in Noord-Holland tien partijen meedoen aan de Statenverkiezingen van 7 maart:

Noord-Hollanders kunnen bij de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart kiezen uit tien politieke partijen.

Dat bleek dinsdag 23 januari om 15.00 uur toen de definitieve inschrijvingstermijn op het centraal stembureau in Haarlem was verstreken.

Acht van de deelnemende partijen zijn nu ook al vertegenwoordigd in Provinciale Staten: CDA, ChristenUnie/SGP, D66, GroenLinks, Ouderenpartij, PvdA, SP en VVD. De twee andere deelnemers zijn Partij voor de Dieren en Noord-Holland Anders/De Groenen. Laatstgenoemde nam ook in 2003 deel aan de verkiezingen, maar haalde toen niet de kiesdrempel.

De verkiezingen voor de Provinciale Staten vinden plaats op 7 maart 2007. Alle Noord-Hollanders van 18 jaar en ouder mogen dan naar de stembus. Zij stemmen daarmee ook indirect voor de Eerste Kamer, want de statenleden kiezen op 29 mei 2007 de nieuwe leden van de Eerste Kamer. Vanaf 1 februari is op deze site uitgebreide informatie te vinden over de verkiezingen en de deelnemende partijen. Zwevende kiezers kunnen hier vanaf 7 februari ook terecht voor de stemwijzer en een programmavergelijking.