De kop is eraf!

Vandaag het eerste lijsttrekkersdebat (met CDA, VVD, PvdA en SP) in een lange reeks, georganiseerd door de ondernemersverenigingen in het Noordzeekanaalgebied. Op een mooie locatie direct aan het kanaal, het kantoor van de NV Afvalzorg in Nauerna. Voor het eerst de luxe meegemaakt van een eigen parkeerplaats (met naambordje) vlak voor de deur – mijn trouwe lezers weten dat ik als altijd met de Greenwheels auto was. Omdat de campagne nog nauwelijks is begonnen was ik erg benieuwd hoeveel mensen hier op af zouden komen en dat was een behoorlijk gezelschap, ik schat zo’n 90 mensen in de zaal.

Veel van de bekende onderwerpen kwamen langs, zoals de verhouding economie en milieu (oftewel haven en natuur), de kolenoverslag, 2e zeesluis, maar bijvoorbeeld ook aansluiting arbeidsmarkt en onderwijs. Zoals het hoort bij een eerste debat waren we aardig voor elkaar, maar ik denk wel dat voor de zaal de verschillen herkenbaar waren. Dago Wellink, de nieuwe lijsttrekker van de SP, was nog wat onwennig, terwijl havengedeputeerde Cornelis Mooij (hij verving Ton Hooijmaijers) zich duidelijk op z’n gemak voelde. Zelf vond ik het best aardig gaan: hoewel ik in het linkerhoekje soms wat laat aan de beurt kwam kon ik mijn boodschap goed kwijt. Aan de complimenten na afloop merkte ik dat die ook wel overgekomen was – wat niet wil zeggen dat ik ondernemend Noord-Holland en masse tot GroenLinks heb bekeerd. Maar ik heb nog 6 weken!