Gratis met de bus (als je oud genoeg bent)

Beloofd: ik zal niet mopperen of tegensputteren, of nog eens alle argumenten herhalen die ik in de afgelopen jaren heb opgespaard waarom ik het eigenlijk geen goed idee vind. Ik zal dus niet roepen dat gratis helemaal niet bestaat, dat je hetzelfde geld vele malen beter kunt besteden aan verbetering van frequentie, snelheid en doorstroming en ik het al helemaal niks vind als het alleen voor bepaalde doelgroepen is…

In plaats daarvan zal ik positief en enthousiast het experiment begroeten dat we in Noord-Holland (Noord) gaan krijgen met gratis openbaar vervoer:

Gratis met de bus

65-plussers kunnen van juni tot oktober in de daluren gratis reizen met de streekbuslijnen in Noord-Holland Noord. Het gaat om een experiment dat voor de helft wordt betaald door de provincie en voor de helft door het Rijk.

Op vertoon van hun identiteitspas kunnen 65-plussers voor niets mee met de streekbussen in de regio’s Noord-Kennemerland, West-Friesland en de Kop van Noord-Holland. De Alkmaarse stadsbusdiensten vallen buiten het experiment.

Tijdens de proefperiode wordt onderzocht welke effecten gratis openbaar vervoer heeft. Is de buscapaciteit voldoende? Wordt er minder gebruik gemaakt van de OV-taxi? Wordt er minder auto gereden?

Niet alleen op die vragen hopen de onderzoekers een antwoord te krijgen, maar ook op de vraag hoe ouderen het gratis openbaar vervoer beleven. Kunnen ze zich gemakkelijker en vrijer verplaatsen? Gaan ze vaker met de bus?

De resultaten van het experiment, waarmee zo’n €  400.000 is gemoeid, worden eind januari 2008 verwacht.

Oorspronkelijk was het plan om twee van dit soort experimenten te houden, in stedelijk en in landelijk gebied. Maar blijkbaar waren de aanvragen zo goed dat de staatssecretaris besloot dat te verdubbelen en ook onze provincie een experiment te gunnen. Samen met verkeersgedeputeerde Cornelis Mooij, al net zo’n voorstander van gratis OV, ben ik erg benieuwd naar de uitkomsten…

Eén antwoord op “Gratis met de bus (als je oud genoeg bent)”

Reacties zijn gesloten.