Beetje achterom, vooral vooruit

In de inspirerende omgeving van Amsterdam Sloterdijk, ook wel Teleport genoemd en om precies te zijn in zalencentrum Aristo was de derde aflevering van de regiobijeenkomsten. Overigens wel prettig dichtbij huis zodat ik er op de fiets naar toe kon. De bedoeling van deze bijeenkomsten, waarvan er in totaal negen worden gehouden, is om de permanente campagne te evalueren. Maar daarnaast ook al het andere over GroenLinks intern en extern wat verder ter tafel komt. Eigenlijk nemen we al een voorschot op de discussie die gaat komen, het Project 2008, over beginselen, organisatie en strategie die gaat komen.

Op Planeet GroenLinks zijn al heel wat impressies en verslagen verschenen, waarbij die van Saranna en Simon gaan over de Amsterdamse sessie waar ik ook was. Zij leggen precies uit hoe van een top-3 naar een top-6 naar uiteindelijk een top-9 werd gewerkt dus dat hoef ik hier niet meer uit te leggen. Wel kan ik melden dat ik tot het laatst bij die formulering betrokken was, omdat ik twee keer als voorzitter werd aangewezen. Bij de uiteindelijke lijst viel me op dat de inhoud en het profiel wat op de achtergrond verdwenen en ik hoorde hierover ook aardig wat gemopper om mij heen. Maar als je bedenkt dat deze bijeenkomst ook vooral bedoeld was om de permanente campagne te evalueren, dan is het niet zo gek dat het interne netwerk – weet elkaar te vinden, korte lijnen tussen Den Haag/Utrecht & afdelingen & leden – en de worteling in de maatschappij hoog eindigden.

Zelf vond ik het wel jammer dat initiatief & agendasetting, net als het claimen van de eigen successen niet zo hoog eindigden. Want daar zit naar mijn idee wel de uitdaging van GroenLinks, het formuleren van een eigen geluid in plaats van reageren op anderen, evenals het uitdragen wat je bereikt hebt. Dat laatste mag dan ook wel eens wat brutaler, ongenuanceerder en directer. Zoals iemand het formuleerde: debat is méér dan inhoud.

Oh ja dan nog dit. Er wordt regelmatig geklaagd dat GroenLinks zo top-down is en dat er een kloof is tussen de "top" en de "basis". Maar noem mij één partij waar de aanvoerster van de Europese fractie koffie voor je haalt en op de grond zittend een top-9 op papier stift? Of waar de voorzitster van de Haagse fractie als ieder gewoon lid met een nummertje aan een tafel gaat zitten en meepraat over de top-3 verbeterpunten, zonder de discussie te overheersen of te sturen? Van die momenten dat ik weer weet dat dit mijn partij is!

Eén antwoord op “Beetje achterom, vooral vooruit”

 1. Harmen. Helemaal met je eens over de bijeenkomst van zaterdag in Amsterdam.
  Jammer dat je als voorzitter de positieve discussie tussentijds (toen jullie aan het ovrleggen waren) hebt gemist. Er kwamen hele leuke postitieve ellementen over onze partij boven drijven. Heel komisch olv. Eric Olij.
  Je hebt gelijk wat ik heel goed vond was dat alle geledingen goed waren vertenwoordigd.
  Tweede-kamr fractie (Femke), EP fractie, Provinciale fractie, provinciaal Bestuur en de meeste locale besturen en fracties.
  Goede saamhorigheid,
  Joris Leijten

Reacties zijn gesloten.