Toch nog wat onwerkelijk

In de afgelopen dagen bewust even niet op mijn weblog geschreven en ook de verleiding weerstaan om uitgebreid op alle reacties in te gaan die hier worden achtergelaten. Dat was niet makkelijk, want ik wil graag in alle openheid schrijven over alles wat er gaande is. Ook herkende ik in een aantal reacties mijn eigen opvattingen of was ik juist onaangenaam getroffen door de ongekende felheid of juist onverschillige luchtigheid. Maar in dit soort ingewikkelde processen is het verstandiger niet meer te vertellen dan strikt noodzakelijk is, want ik weet maar al te goed hoe belangrijk het is de juiste woorden te kiezen.

Zoals bekend mag zijn uit de diverse berichten in de media weten we wie verantwoordelijk was voor de ongeldige stem. Naar aanleiding daarvan hebben we vrijdag indringend met elkaar gesproken als fractie, met niet verwonderlijk de nodige emoties over de onaangename sfeer waarin we de dagen daarvoor alle vijf verkeerd hadden. Gezien het feit dat alles nog vers is, hebben we besloten even een rustpauze in te lassen zodat iedereen kan nadenken over de vraag hoe nu verder. Dus geen overhaaste beslissingen in the heat of the moment.

Het zijn – eufemistisch gezegd – niet de leukste dagen uit mijn nog jonge politieke loopbaan geweest. Waarom moet mij dit overkomen en: had ik iets kunnen doen om het te voorkomen? Politiek is een hard en soms onbarmhartig vak. Ik ben daarom ook zo blij met de steun die ik van heel veel verschillende mensen heb gekregen, binnen en buiten GroenLinks, van gewoon lid tot partijtop. Zolang politiek mij ook met zulke mensen in aanraking brengt, geeft mij dat de kracht om hoopvol en optimistisch door te blijven gaan!

14 antwoorden op “Toch nog wat onwerkelijk”

 1. Verstandig dat je even een moment van rust inlast! Succes komende tijd en laat weten als ik iets betekenen kan.
  Hartelijke groeten,
  Paul

 2. Ik heb begrip voor je behoefte aan ‘even pas op de plaats’.
  Tegelijk denk ik dat dat niet te lang moet duren.
  ‘Daadkrachtig’ overkomen lijkt me ook gewenst in tijden van rampspoed.
  sterkte,
  Jeanne

 3. Hai Harmen,
  Je hebt je hoofd koel weten te houden de afgelopen week, da’s heel wat waard. Veel succes met de beraadslagingen onderling en ik hoop dat jullie snel tot een goede conclusie kunnen komen voor hoe het verder moet.
  hartelijke groet,
  Naima

 4. Goed dat jullie er de tijd en rust voor nemen en geen overhaaste beslissingen nemen. Sterkte en wijsheid voor de komende periode.
  groet,
  Christiaan Kwint

 5. Verstandige houding! Het is best lastig om onder dit soort omstandigheden het hoofd koel te houden, maar mijn ervaring leert dat juist de last van de verantwoordelijkheid daarbij kan helpen.

 6. Zeer verstandig Harmen! Het is beter geen beslissingen te nemen in the heat of the moment. Veel sterkte en wijsheid!
  Groet Johanna

 7. Ik denk dat het logisch is dat je jezelf afvraagt of je iets had kunnen doen om dit te voorkomen. Dat lijkt me niet. Noch het uitbrengen van de stem, noch dat er een aantal dagen onduidelijkheid is geweest. Je kunt jezelf in dezen dus niks verwijten.
  Dat je even een rustpauze inlast om na te denken is op zichzelf goed, maar ik moet wel eerlijk bekennen dat ik de afgelopen dagen elke dag op de site van GroenLinks Noord-Holland heb gekeken (nee, dat doe ik anders niet ­čÖé om te zien of er nog nieuws was. Ik wil je dus niet pushen, maar hoop dat de time-out niet te lang zal duren. Dat lijkt me voor iedereen het beste.
  Succes verder
  groet
  Linda.

 8. Sterkte, Harm. Jij had hier niets aan kunnen doen, of je moet er een gewoonte van maken om met elk statenlid mee te lopen naar het stemhokje en diens handje vast te houden. Denk niet dat dat constructief werkt.
  Goed om even een rustpauze in te lassen, maar laat dit ook niet te lang doorsudderen. Je bent als fractie toch een soort vleugellam in zo’n periode.

 9. Bewondering en respect voor het gegeven dat jij je niet “gek” hebt laten maken! Ben het met je eens dat afstand nemen op dit moment een goede keuze is. Hopelijk leidt het niet tot het uitstellen van een beslissing maar tot een afgewogen en helder besluit. Ik wacht het met vertrouwen af.
  Jouke Bakker

 10. Kan Harmen of iemand anders hier een link deponeren naar een pdf van het in de Statenzalen gebruikte stemformulier voor de Eerste Kamerverkiezing? Ik wil graag met eigen ogen zien of de lay-out aanleiding geeft tot een vergissing zoals Cheryl Braam beweert gemaakt te hebben.

 11. Beste Harrie,
  Hierbij een link naar een vergelijkbaar stembiljet. http://www.dutchviews.com/fvdd/amsterdam%20stembiljet.jpg
  Net als bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen en Provinciale Statenverkiezingen (in de gemeenten waar niet met computers gestemd werd) is er sprake van een papieren stembiljet, met kolommen van partijen, waarboven de partijnaam is vermeld. Voor elke kandidaat staan witte ronde vlakjes, waarvan het de bedoeling is er ├ę├ęn rood te kleuren. Net als bij “gewone” verkiezingen dus.
  Kind kan de was doen. Maar blijkbaar toch te ingewikkeld voor 20% van het partijkader van GroenLinks.

 12. Bedankt, Peter! Als we ervanuit gaan dat een stemmer eerst z┬┤n aandacht richt op de partij van zijn/haar keuze, dan is vergissen haast onmogelijk. Het is een volstrekt helder grafisch product. Dat rode cijfertje draagt daar zeer aan bij.

Reacties zijn gesloten.