Groenen Ierland gaan meeregeren

Positief en interessant nieuws uit Ierland:

De Fianna Fail-partij van de Ierse premier Bertie Ahern heeft na acht dagen onderhandelen een regeerakkoord bereikt met de Groenen. Als woensdag op een speciaal partijcongres van de Groenen tweederde van de afgevaardigden met het akkoord instemt is donderdag de weg vrij voor de herverkiezing van Ahern in het parlement.

Ahern is al tien jaar aan de macht. Onder zijn centrumrechtse regering maakte de Ierse economie een ongekende groei door, dankzij belastingvoordelen voor bedrijven, grootschalige aanleg van wegen en sterk gestegen prijzen voor huizen en ander onroerend goed.

De Groenen willen dat het beleid op alle drie terreinen wordt omgegooid: vervuilende bedrijven moeten belast, openbaar vervoer gestimuleerd en huisvesting weer betaalbaar worden. Verwacht wordt dat hierover op het congres van de Groenen stevig gebakkeleid zal worden, maar dat het congres uiteindelijk met het regeerakkoord zal instemmen. Voor hun deelname aan de regering zouden de Groenen één ministerspost, waarschijnlijk milieuzaken of verkeer, en één staatssecretariaat krijgen.

Bij de verkiezingen van 24 mei kwam Fianna Fail vijf zetels te kort voor de meerderheid in het 166 zetels tellende parlement, de Dail Eireann. De Groenen veroverden zes zetels.

Als het daar kan en groene partijen al meegeregeerd hebben in Finland, Italië, Duitsland, Frankrijk en België, dan is Nederland toch ook een keer aan de beurt?

9 antwoorden op “Groenen Ierland gaan meeregeren”

 1. Ik verwacht vanaf volgende week weer normaal op mijn weblog te schrijven, dan zal ook duidelijk zijn hoe we met de fractie verder gaan.
  Groet,
  Harmen

 2. Harmen – ik kan niet wachten.
  En ik denk hoe banaal het ook klinkt, dat ik spreek namens “velen met mij”.
  Hak alsjeblieft die knoop door en stop met pappen en nat houden.

 3. Gelukkig was GL gisteren in de politieke barometer weer een klein beetje aangetrokken. Nog niet op het peil van vóór de staten-fiasco’s, maar een lichte stijging zit er weer in. Hopelijk kan GroenLinks het beschaamde vertrouwen terugwinnen. Daar hoort voor mij nog steeds bij dat mw. Braam de consequenties van het eigen handelen trekt, waardoor dat handelen ook werd veroorzaakt, en opstapt. Iemand die heeft gehandeld zoals zij dat heeft gedaan, is het vertrouwen kwijt, wat mij betreft. Waarbij voor mij nog steeds niet de vergissing an sich telt (ik ga in elk geval uit van de integriteit van mw. Braam dus denk niet dat ze het exprés heeft gedaan). Wel het ontbreken van het inzicht om die fout gelijk adequaat te herstellen, het gelieg en gedraai achteraf, en in hoge mate ook het volstrekt niet denken aan het partijbelang, maar het voorop stellen van het eigenbelang, althans, zo komt het op mij over als je na zo’n kapitale blunder niet direct de eer aan jezelf houdt en opstapt.

 4. De ongeduldige in mij wil illico presto glasnost over deze genante affaire en dat er snel knopen worden doorgehakt, maar ik begrijp best dat het wel een paar weken wachten waard is om de (kleine?) kans te behouden verder te gaan met een vijfkoppige GL-fractie in plaats van met z’n viertjes.
  Sterkte!

 5. Hoezo met z’n viertjes? Als mevrouw Braam er voor zou kiezen af te treden is de zetel niet verloren! Tenzij ze ervoor zou kiezen op eigen naam verder te gaan en dat zou niet erg netjes zijn.

 6. @Peter: Momenteel nul, maar over een paar maanden wordt er een nieuwe Seanad gekozen.
  Dus wie weet…

Reacties zijn gesloten.