Klotedag

Ik baal enorm dat het zover heeft moeten komen, maar gezien alles wat er is gebeurd de afgelopen weken helaas onvermijdelijk:

Cheryl Braam uit Statenfractie GroenLinks

Cheryl Braam heeft besloten geen gehoor te geven aan het verzoek van de Statenfractie GroenLinks Noord-Holland om haar zetel ter beschikking te stellen. Zij gaat als zelfstandige fractie verder. De fractie betreurt deze stap ten zeerste, omdat zij vindt dat deze zetel aan GroenLinks toebehoort.

Op 29 mei stemde Cheryl Braam verkeerd bij de Eerste Kamerverkiezingen. Door deze gebeurtenis, maar met name ook door de nasleep, ontstond een ernstige vertrouwensbreuk. Dit gebrek aan vertrouwen werd versterkt doordat Braam, in de ogen van de fractie, de ernst van de situatie en ook de impact op de andere vier fractieleden onvoldoende leek in te zien.

Fractievoorzitter Harmen Binnema verzocht daarom Marius Ernsting, oud-Kamerlid en oud-Statenlid, als mediator op te treden. Zijn opdracht was na te gaan of het mogelijk was het vertrouwen te herstellen. In de afgelopen tien dagen heeft Ernsting gesprekken gevoerd met alle betrokkenen over de ontstane situatie. Zijn conclusie is dat herstel van het vertrouwen niet mogelijk is.

De GroenLinks Statenfractie Noord-Holland acht de fractie én GroenLinks als geheel zodanig beschadigd dat met elkaar verdergaan niet mogelijk is. Zij heeft daarom maandag 18 juni Cheryl Braam gevraagd haar zetel op te geven. Aan dit verzoek heeft Braam geen gehoor gegeven, zij gaat verder als zelfstandige fractie.

18 antwoorden op “Klotedag”

 1. Wat afschuwelijk.
  Ik begrijp nu je log-stilte.
  Dit zal de partij ook geen goed doen vrees ik.
  Bah wat een shit-manier van wakker worden.

 2. Hey Harmen,
  Respect voor de wijze waarop je hiermee om bent gegaan. Jammer dat het zo heeft moeten lopen allemaal en zeker jammer van zo’n “einde”. Heel veel succes met de fractie!

 3. Harmen,
  Jammer dat het zo heeft moeten lopen. Je hebt het goed aangepakt. Nu niet meer omkijken en vooruit met de fractie. Succes daarmee.

 4. Ik vind het bijzonder naar voor jou en voor de andere GL-statenleden, Harmen. Het optreden van mw. Braam vind ik, voor de zoveelste keer nu, volstrekt onbegrijpelijk en uiterst, uiterst onfatsoenlijk. En dan druk ik me zwak uit. Sterkte! Ik hoop dat de royementsprocedure voor mw. Braam inmiddels in gang is gezet, want iemand met zo´n volledig gebrek aan inzicht, loyaliteit en verantwoordelijkheidsgevoel wens ik niet als mede-partijlid te hebben.

 5. Hallo Harmen,
  Wat een betreurenswaardig nieuws. Ik ben het met jouw stelling eens dat de zetel aan de fractie toe behoord. Als collegepartner hoop ik dan ook dat mevrouw Braam toch nog op haar besluit terug zal komen.
  Groeten,
  Liesje

 6. Hi Harmen,
  Triest!!! Dit doet de politiek en het vertouwen in de provincie geen goed.
  Sterkte!!
  eric bloembergen

 7. De gemiddelde burger heeft toch al lang geen vertrouwen meer in provinciale politici.

 8. Harmen,
  Schandalig van Cheryl. Ze maakt zich echt onmogelijk. Zou ze actief statenlid blijven? Volgens mij leert de praktijk dat dergelijke statenleden alleen de vergoeding opstrijken. Daar hebben we jaren geleden in Gedlerland ook last van gehad.
  Succes verder.

 9. Wat kan ik nog meer zeggen dan al gezegd is! Je hebt je prima opgesteld. Kut dat het zo gelopen is. Jij en de fractie hebben dit absoluut niet verdiend.
  Ik vrees een beetje voor het scenario wat Wilfred schetst. Tot slot besluit ik met de woorden van René, Nu niet meer omkijken en vooruit met de fractie. Succes daarmee.

 10. Hi Harmen en fractiegenoten,
  Opgeruimd staat netjes. Zijn jullie tenminste van dat blok aan je been af. Trouwens, vier is sowieso beter. Met klaverjassen, maar met z’n vieren pas je ook beter in een taxi.
  Nu lekker aan het commissie- en Statenwerk. Dáár doen we het allemaal voor.

 11. Wijs besluit.
  Maar nu Cheryl toch blijft is het wel een beetje wrang voor Samir.

 12. Helemaal eens met Christian en Christiaan. En Ernsting is niet de eerste de beste, hij wist zelfs met Pormes en de senaatsfractie nog een compromis te bakken. Ik zou daarom bijna denken dat er eerder en meer aan de hand moet zijn geweest met de vertrouwensrelatie; of waren er geen functioneringsgesprekken in de vorige fractieperiode; zo ja, waren de resultaten bekend bij de kandidatencommissie??
  Ik heb geen idee, maar zou graag van mijn scepsis verlost worden!

 13. Wat betekent dat eigenlijk als een politicus verkeerd stemt?
  Oftewel: hoe heeft die persoon dan gestemd wat niet mag?
  Op zichzelf ofzo?
  Groeten,
  Liesjuh

Reacties zijn gesloten.