Cicero’s sandalen

Allereerst mijn oprechte dank voor alle bemoedigende woorden! Ze sterken mij in de gedachte dat we, hoe pijnlijk ook, de juiste beslissing hebben genomen. Tegelijk neemt ook mijn onbegrip voor en boosheid over Cheryls keuze toe. Ik ben vanavond bezig alle mailtjes te beantwoorden die in de afgelopen drie weken bij de publieksdienst van GroenLinks zijn binnengekomen en op één na geven ze allemaal dezelfde boodschap: Cheryl, stel je zetel ter beschikking.

Vandaag, te beginnen met een interview voor radio Noord-Holland (7.05 – je hoort dat ik nog niet helemaal wakker ben), aan media-aandacht geen gebrek gehad. Ook de receptie bij mijn werkgever Veldkamp had de handen vol aan alle telefoontjes en bezoek van journalisten. Allemaal dezelfde vragen: waarom deze breuk (zie persverklaring), wat vinden wij ervan dat iemand de zetel meeneemt (schande) en wat wordt het politieke programma van Cheryl Braam (tsja het grote raadsel). De leukste vraag vond ik nog wel of ik verwachtte dat door dit gebeuren de provincie weer wat meer in de aandacht zou komen te staan…

Voor mijn eindexamen kreeg ik ooit het boekje Vleugels voor onze sandalen met ‘gedachten en kronkels’ van strafpleiter, filosoof en politicus Cicero. Deze wijze woorden wilde ik u op deze avond niet onthouden:

Sommigen gebruiken de term ‘blunder’, anderen ‘angst’. Wie minder deernis heeft, spreekt over ambitie, hebzucht, haat, koppigheid. De gestrengsten hebben het over ‘vermetelheid’. Van misdaad gewaagt niemand. Maar als wij aan deze, ons aller kwaal een geschikte, écht toepasselijke naam moeten geven, dan stel ik voor: ‘Hier heeft het blinde noodlot toegeslagen, het maakte zich meester van ’s mensen onachtzame geest die niets kan voorzien noch beletten. Wie verbaast er zich dan over dat menselijke plannen door ontontkoombare goddelijke besluiten ondersteboven worden gehaald?’

7 antwoorden op “Cicero’s sandalen”

 1. Harmen, heel erg mooi en treffend citaat van Cicero. Bravo!
  We kunnen eigenlijk alleen maar aannemen dat Cheryl bij alle belangrijke stemmingen gewoon naar “haar” fractie kijkt en synchroon zal stemmen. In die zin ben je de dialoog kwijt, maar houdt je haar steun voor het voortreffelijke GroenLinks NH-programma, waar wij allen voor kozen. Ze int zo de euro’s en ons rest de vraag royeren of gedogen…
  Henk, wat vind jij?
  Mathieu Heemelaar

 2. Misschien wordt het tijd dat GroenLinks toch iets meer doet aan referenties natrekken? Natuurlijk, dat staat erg wantrouwend, maar een ezel enzovoort.
  Hoe vaak heeft GroenLinks zich nu aan deze steen gestoten? Te vaak.

 3. @Stephanie
  Lijkt me in dit geval niet van toepassing. Cheryl had er al een periode als statenlid op zitten toen ze in maart opnieuw gekozen werd. Zou ook niet sporen met Harmen’s citaat van Cicero.

 4. Hoi Harmen,
  Dat vind ik nu zo knap van jou: dat je onder deze omstandigheden nog zulke prachtige teksten te voorschijn tovert.
  Ik kom niet verder dan een liedje van De Dijk: Dansen op de vulkaan!
  Ook mooi, maar eigenlijk is het allemaal nog steeds heel moeilijk!
  Tot zaterdag.
  Anna

 5. Cheryl is gekozen dankzij voorkeursstemmen, dus in dit geval gaat de roep om betere selectie niet op. ik vind wel dat de selectieprocedures van de partij beter moeten. zo zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat het bestuur van de afdeling waarin een kandidaat zit wordt geconsulteerd. als je nooit bereid bent campagne te voeren, bijvoorbeeld, dan moet daar wat tegenover staan om toch op een lijst te komen.

 6. Laat ik beginnen Noord Holland te feliciteren met hun bestuur en hun fractievoorzitter. Ik vind dat ze in deze moeilijke situatie meesterlijk hebben gehandeld!
  Dan de vraag van Mathieu. Het lijkt me een logische vraag die gesteld wordt. Maar het lijkt me niet logisch dat ik daarover op dit moment en op deze plek speculair. Als ik er iets van zou vinden, dan niet zonder het bestuur daarover te raadplegen en dat in samenspraak met het bestuur Noord-Holland en de fractie aldaar. En dan is daarna Cheryl de eerste die dat hoort!
  Henk Nijhof

 7. Ha Henk,
  Een juist en zorgvuldig antwoord. Maar het bestuur heeft ongetwijfeld geanticipeerd op deze uitkomst en zit toch in de startblokken om slagvaardig na raadpleging van de betrokkenen tot een besluit te komen? Voor het goede begrip, dat kan een besluit tot royeren of gedogen zijn, maar met snelle helderheid is iedereen gebaat.
  Al weken lang zweert het, en trage heelmeesters maken….
  Partijgroet,
  Mathieu

Reacties zijn gesloten.