Tunnelvisie

Vanavond was ik in Haarlem voor een werkatelier over de Zuidtangent tunnel. Voor wie dit te veel onbegrijpelijke woorden in één zin vindt een korte uitleg. Een bijeenkomst in een zaaltje waarbij je in groepen uiteen gaat heet tegenwoordig een werkatelier en de Zuidtangent is een bus die – in de ideale toekomstsituatie – rijdt van de IJmond naar IJburg. Nu is het nog de verbinding tussen Amsterdam Zuidoost en Haarlem.

Die laatste stad is op dit moment de bottleneck en dan in het bijzonder de rivier die door Haarlem kronkelt: het Spaarne. De bus moet met het andere verkeer over de brug en dan door de binnenstad naar het station. De provincie Noord-Holland heeft in 2005 een bedrag van ruim € 100 miljoen beschikbaar gesteld om een groot deel van het tracé in Haarlem ondergronds te maken. Dat wil zeggen, in elk geval een tunnel onder het Spaarne en dan nog de discussie hoe de route verder gaat en waar de bus weer boven de grond komt.

In opdracht van provincie en gemeente wordt nu een onderzoek uitgevoerd (de tunnelstudie) naar de haalbaarheid van dit plan. In een aantal werkateliers, georganiseerd door het bureau dat dit proces begeleidt – APPM – wordt over verschillende onderdelen gediscussieerd met belanghebbenden en geïnteresseerden, zoals ook Statenleden. Vanavond ging het over de locatie van de haltes (‘OV knooppunten’) die als het even kan daar komen waar veel mensen instappen en uitstappen en waar ook interessante ruimtelijke ontwikkelingen kunnen plaatsvinden.

Met een hoop interessante suggesties voor mogelijkheden in en rond Haarlem – station Spaarnwoude/Waarderpolder, InHolland, Heemstede, Delfplein – kwamen we toch al snel uit op een viertal essentiële haltes. Niet verrassend werden dat Schalkwijk Centrum, Europaweg/Schipholweg (023), Verwulft/Grote Markt en Centraal Station. Wel kwam nog enige discussie over de wenselijkheid om Houtplein/Tempeliersstraat ook in het verhaal mee te nemen.

Hoewel inhoudelijk niet erg spannend, toch een leuke bijeenkomst om mee te maken. Vooral heb ik mij verbaasd over de grote hoeveelheid zelfbenoemde deskundigen, die zichzelf graag horen praten en zich ook door tegenwerpingen van hun collega-deskundigen niet van de wijs laten brengen. Ik kijk al uit naar het volgende atelier in november; dan gaan we ook echt zien wat de effecten zijn van alle leuke plannetjes…