Amsterdam West 1925-1975

Iemand die nog wel eens een presentatie geeft of een andersoortig optreden heeft, houdt daar regelmatig een fles wijn of boekenbon aan over. Met de flessen wijn weet ik meestal wel raad – bij gebrek aan echte kennis over hoe lang ze eigenlijk zouden moeten blijven liggen – maar de boekenbonnen verdwijnen vaak in een la. Laatst kwam ik weer zo’n stapeltje tegen, met daartussen zelfs nog enkele bonnen in guldens. Daar kan ik helaas niks meer mee, maar met de andere bonnen ter waarde van zo’n 50 euro wel.

Ik ben erg gecharmeerd van allerlei soorten fotoboeken over Amsterdam. Bijvoorbeeld de serie van Jacob Olie met foto’s uit het eind van de 19e, begin 20e eeuw. Helemaal leuk vind ik het als het foto’s betreft van mijn eigen buurt Bos en Lommer, of breder: Amsterdam-West. Zo’n boek trof ik aan bij onze buurtboekhandel Omta, in de serie ‘Van boven bekeken’ uit de archieven van KLM Aerocarto. Het heet zeer prozaïsch Amsterdam West 1925-1975 en bevat luchtfoto’s van alle bekende buurten in West: Spaarndammerbuurt, Zeeheldenbuurt, Mercatorplein, Surinameplein, Overtoom.

Geweldig mooi om te zien hoe het er toen uitzag en hoeveel er veranderd is – zoals de bouw van de A10 en alle woningen en kantoren rondom het Bos en Lommerplein – af en toe is het lastig oriënteren met de blik van 2007. Kerken zijn verdwenen en veel open landschap heeft plaatsgemaakt voor de oprukkende bebouwing in westelijke richting. Maar opvallend is ook hoeveel er nog vrijwel onveranderd staat en hoe goed veel straten en huizen ook nu nog te herkennen zijn, inclusief waar ik zelf woon. Aanrader!