Crisis in Waterland

Gedoe tussen CDA en PvdA in Waterland, aldus het Noord-Hollands Dagblad:

Monnickendam – De coalitie in de gemeente Waterland wankelt. Het college van b en w was intern al verdeeld over de plek voor een nieuw bedrijfsterrein. Nu beschuldigt het CDA coalitiegenoot PvdA van ‘een Judasrol’ bij woningbouwplannen.

Aanleiding voor de woede van het CDA is het feit dat minister Cramer van Vrom (PvdA) liet weten niets te zien in nieuwbouw in de Rijksbufferzone Amsterdam-Purmerend. Daarmee zette zij een streep door enkele bouwplannen in de gemeente Waterland en waarschijnlijk ook door het plan bij het Texaco tankstation bij Monnickendam een bedrijfsterreintje te vestigen.

Zo ‘helpt de PvdA woningbouw in Waterland om zeep’, aldus het CDA. ,,Dit gaat alle perken te buiten. De PvdA speelt een Judasrol in dit onderwerp.” Vanuit partijpolitieke belangen wordt ‘broodnodige woningbouw in Waterland geblokkeerd’.

Aanleiding hiervoor is een besluit van Provinciale Staten vorig jaar november om het realiseren van een bedrijventerrein buiten Monnickendam – midden in het groen – niet mogelijk te maken. Wij zagen en zien bedrijven op die plek helemaal niet zitten, net als onze GroenLinks fractie in Waterland die daarvoor echter geen meerderheid kreeg. Via de provincie werd het alsnog goed geregeld, althans dat dachten wij.

Enige tijd terug kreeg ik een verontrust mailtje van het Milieuplatform Waterland, met daarbij een brief aan Jacqueline Cramer (minister van VROM). In die brief werd nog eens bevestigd wat ik in de wandelgangen ook al had gehoord: ondanks het besluit van PS probeerde het gemeentebestuur van Waterland alsnog bij het Rijk plek voor de bedrijventerreinen te regelen. Met daarbij de logische vraag van het Milieuplatform: kan dat zomaar?

Blijkbaar heeft Cramer nu laten weten dat zij net als Provinciale Staten niets ziet in bouwplannen in het groen van de Rijksbufferzone. Niet echt een verrassend antwoord, maar wel voor het CDA blijkbaar. Ben benieuwd hoe dit afloopt…