Lastig hoor, die dominees

Nadat Obama de nodige moeite had zich te ontdoen van dominee Wright, heeft nu ook McCain zijn geestelijke lastpak in de persoon van John Hagee. Het kan nog een interessante discussie worden wie de meest foute opvattingen vanaf de kansel verkondigt. Is het Wright die overal complotten ziet om de zwarte bevolking eronder te houden en Amerika’s ‘ terrorisme’  veroordeelde dat 11 september zou hebben uitgelokt? Of toch Hagee die beweert dat Hitler door God gezonden is om de joden terug te jagen naar het Heilige Land?

Ineens moest ik denken aan de vele zondagochtenden die ik zelf in de kerkbankjes doorgebracht heb. Krijg ik straks ook gedoe vanwege een dominee die vele jaren allerlei radicale ideeën over mij heen gestort heeft? Heb ik daar nietsvermoedend naar kunnen luisteren zonder de kwade boodschap te horen? Moet ik straks officieel gaan verklaren dat ik vind dat zo’n dominee moet kunnen zeggen wat hij denkt, maar dat ik die opvattingen zeer kwetsend en onverdedigbaar vind?

Het zou overigens een pikante familiekwestie worden, want mijn vader is de dominee van wie ik veruit de meeste preken gehoord heb. Ben ik even blij dat hij altijd zo verstandig en gematigd is… Bovendien heeft zijn carrière inmiddels een hele andere wending genomen, dus de kans dat er nog rare dingen gebeuren is wel erg klein geworden.