Voorspellende gaven

Zoals de meesten van mijn lezers wel zullen weten ben ik opgeleid als politicoloog. Kenmerk van onze soort is dat we achteraf altijd precies weten hoe politieke gebeurtenissen te verklaren zijn (zoals de opkomst van Pim Fortuyn) maar dat onze voorspellende gaven beperkt zijn. Alhoewel sommigen van mijn collega’s er dan in slagen ergens vage speeches, artikelen of terloopse opmerkingen op te duiken die met terugwerkende kracht precies de loop der dingen bleken te hebben voorzien. Maar dat is dan alleen voor de goedwillende lezer die de tien andere mogelijke interpretaties terzijde wil schuiven.

Uiteraard beschouw ik mezelf als de uitzondering op deze regel. Ik heb er dan ook spijt van dat ik een aantal van mijn belangrijkste voorspellingen alleen heb geuit in gesprekken met mijzelf of in een zeer select gezelschap. Bovendien dan vaak nog op momenten dat mijn gesprekspartners zich gezien de hoeveelheid genuttigde biertjes en/of wijntjes wanneer ik orakelde, zich deze toekomstbespiegelingen de volgende dag niet meer konden herinneren, zodat het claimen van mijn succes een lastige opgave is. Maar een aantal wil ik graag met u langslopen:

 • Toen Huub Stevens werd aangesteld als coach van PSV, heb ik voorspeld dat hij de verkeerde man op de verkeerde plek zou blijken te zijn en de Eindhovenaren een rampzalig seizoen te wachten stond.
 • Toen Rita Verdonk volgens sommige peilingen richting de 30 zetels ging, heb ik voorspeld dat zij niet aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2011 zou meedoen.
 • Toen Wouter Bos minister van Financiën werd, heb ik dat een hele slimme zet genoemd en voorspeld dat de PvdA in 2011 de grootste partij zou worden.
 • Toen Barack Obama zich kandidaat stelde voor het presidentschap, heb ik voorspeld dat hij van Hillary zou winnen en bovendien de allerbeste kans zou hebben om de Republikeinen te verslaan (in de slipstream: toen Sarah Palin werd aangewezen als kandidaat VP heb ik dat een ultiem domme zet genoemd die de bodem onder de campagne van McCain wegsloeg).

Twee voorspellingen zijn al uitgekomen, voor twee andere moeten we nog even geduld hebben, maar dat gaat ook vast goed komen. Overigens, ter nuance: sinds 1987 heb ik ook ieder jaar voorspeld dat Ajax kampioen zou gaan worden en dat klopte niet altijd…

4 antwoorden op “Voorspellende gaven”

 1. Hai Harmen,
  Als collega politicoloog kan ik melden dat ik de laatste drie voorspellingen zelf ook gedaan heb. De eerste lijkt waarheid te worden en niet vanwege jouw jaarlijkse voorspelling, maar vanwege mijn club uit het wonderschone Alkmaar!
  Ook voorspellingen over wat ons donderdag te wachten staat?
  grz Liesje

 2. Hoi Liesje,
  Dan zijn we allebei wat slimmer dan de rest blijkbaar 🙂 Alhoewel, van Bos en Verdonk is het nog maar afwachten, 2011 is nog ver weg.
  Uit strategische overwegingen waag ik me nog maar niet aan voorspellingen voor donderdag…
  Adios!
  Harmen

Reacties zijn gesloten.