Europa: de strijd der lijsttrekkers

Ik wist het al enige tijd, maar nu Bas Eickhout zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap officieel bekend heeft gemaakt, kan ik er ook hier over schrijven. De reden is dat ik Bas van harte steun in zijn streven om GroenLinks bij de Europese verkiezingen aan te voeren. De komende weken zal ik via dit weblog en op diverse andere manieren zijn campagne ondersteunen. In elk geval roep ik iedereen alvast op bij deze peiling op Bas te stemmen!

Sowieso vind ik het mooi om te zien dat er echt iets te kiezen is. Er wordt inmiddels druk gespeculeerd over de vraag welke drie kandidaten door de commissie worden voorgedragen voor plek één. Overigens is er dankzij een uitspraak van de partijraad (waarvan ik een van de aanstichters ben) geen belemmering voor degenen die volgens de commissie geen lijsttrekker moeten worden. Zij kunnen gewoon meedoen met het referendum, al hebben de anderen een streepje voor. Het wordt vooral belangrijk zoveel mogelijk leden te motiveren om te gaan stemmen (GOTV) , zodat we een geldige uitslag krijgen.

3 antwoorden op “Europa: de strijd der lijsttrekkers”

  1. Hoi David,
    Je hebt helemaal gelijk. De simpele keus volstaat niet. Mooie van de transferable vote is dat het ruimte geeft voor tweede voorkeur en verder. Overigens vereist het wel wat meer strategisch inzicht om je eigen kandidaat verkozen te krijgen.

Reacties zijn gesloten.