Stemwijzer bevestigt keuze voor Bas

De meeste mensen vullen een stemwijzer in, omdat ze nog geen idee hebt wat ze moeten stemmen. Daarnaast is er een categorie die het allang weet, maar vurig hoopt dat ook de stemwijzer het juiste advies geeft (om als er dan iets anders uitkomt, uitvoerig uit te leggen waarom de vragen niet deugen…) Eigenlijk behoor ik altijd tot die laatste groep – inclusief de juiste uitkomst – en zeker wat betreft het lijsttrekkersreferendum voor de Europese verkiezingen is dat het geval. Mijn keus voor Bas had ik al lang geleden gemaakt.

Even goed vond ik het leuk om de lijsttrekkerstest van Simon in te vullen. Bijkomende reden is dat het misschien inzicht geeft wie ik voor de plaatsen 2 t/m 5 moet kiezen. De volgorde die er bij mij uitrolde – na de keurige eerste plek voor Bas – was Judith op 2, Niels op 3, Tineke op 4 en Alexander op 5. Dat komt behoorlijk overeen met wat ik in mijn hoofd had, al twijfel ik nog over een ruil van 3 en 4. 

Mijn complimenten voor dit leuke initiatief, maar er moet natuurlijk nog wel wat te kritiseren overblijven. Zo vind ik de vraag over Dwars wat merkwaardig gesteld: er zijn maar twee opties en om mij onbekende redenen voelt Judith zich wel verbonden met Dwars, maar vinden Bas, Tineke en Alexander het schijnbaar een radicale krakersclub van niks. Die indruk kreeg ik toch niet bij het lijsttrekkersdebat dat bij Dwars werd gehouden (en waar ik geluiden opving dat veel Dwarsers na Niels Bas op twee gaan zetten). Ook was ik nieuwsgierig waar de sympathie van Niels voor de EVP vandaan komt…

Een ander punt is de ‘ervaring’ van de verschillende kandidaten. Volgens deze stemwijzer zijn Tineke en Alexander de ervaren kandidaten en zijn de andere drie de idealisten. Qua leeftijd klopt dat misschien, maar bijvoorbeeld de ervaring als volksvertegenwoordiger die Judith heeft (9 jaar (duo)raadslid) is vele malen meer dan die van Tineke (1,5 jaar senator). En hoezo heeft Bas – als enige – geen ervaring in het "Brusselse"? Het is wat raar om van iemand die aan verschillende Europese klimaatprojecten heeft meegewerkt en al een paar jaar afgevaardigde voor de Europese Groene Partij is, te zeggen dat hij niet verder komt dan het gebouw wel eens van binnen te hebben gezien…

Vanmiddag hield Bas bij de nieuwjaarsborrel van GroenLinks Zaanstad een inspirerend verhaal over zijn prioriteiten en wat hij wil bereiken als Europarlementariër. In elk geval in de Zaanstreek zijn weer wat stemmen gewonnen, met aan alle aanwezig de oproep: zegt het voort! Morgen zal er in Rotterdam een speeddate zijn en ook in de rest van de week is er volop gelegenheid de kandidaten in actie te zien. Ik merk dat met openen van de stembussen, ook bij mezelf de spanning toeneemt. Overigens ook mijn vertrouwen in een goede afloop!

2 antwoorden op “Stemwijzer bevestigt keuze voor Bas”

 1. Harmen,
  Mooi om te horen dat mijn meetinstrument in dit geval goed werkte.
  Laat ik je kritiekpunten even bespreken:
  Judith en Niels zijn actief lid geweest van DWARS, en rest niet daarom krijgen ze daar punten van.
  Niels aan EVP koppelen is inderdaad lastig goed te praten (allebei overigens wel heel groen en heel idealistisch) maar ik verwacht niet dat heel veel mensen daar EVP invullen ueberhaupt.
  Ervaring. Inderdaad een lastig punt: Bas heeft -volgens mij- de minst politieke ervaring, dat is niet geen ervaring. Hij is de enige die geen medewerker of lid is geweest van vertegenwoordigend lichaam en de enige die niet een baan heeft gehad met een politieke Europese poot. Overigens dicht ik Tineke zoveel ervaring toe omdat ze ook 4 jaar wethouder is geweest en 4 jaar medewerker van de GLfractie in de TK.
  Simon

 2. Hoi Simon,
  Dank voor je reactie.
  De Dwars historie van Niels en Judith ken ik, maar de stelling is nu zo geformuleerd dat de drie andere kandidaten het maar een rare club vinden…
  Ervaring blijft een lastig begrip. Het zal ook aan de leden zijn hoeveel ervaring en wélke ervaring zij belangrijk vinden. Als het gaat om de vraag wie de meeste partijpolitieke ervaring heeft, wint Bas het inderdaad niet, maar juist ook de ervaring die hij elders heeft opgedaan kan ‘best belangrijk’ zijn om een goede EP’er te zijn.
  Groet,
  Harmen

Reacties zijn gesloten.