Stadsdelen

Nog voordat de discussie over de stadsdelen echt kon beginnen, lijkt deze al door de PvdA in de kiem gesmoord. Op een ledenvergadering die vooral werd bevolkt door raadsleden en Dagelijks Bestuurders van de stadsdelen (N.B. de PvdA is de grootste partij in alle stadsdelen) bleef weinig heel van de voorstellen van de commissie-Mertens. Een mooi voorbeeld van wat we in de politicologie de mobilization of bias noemen. Dit leidt tot wat Bachrach en Bachratz ‘non-decisions’ noemen, ook wel het tweede gezicht van macht:

a means by which demands for change in the existing allocation of
benefits and privileges in the community can be suffocated before they
are voiced, or kept covert; or killed before they gain access to the
relevant decision-making arena; or, failing all of these things, maimed
or destroyed in the decision implementing stage of the policy process

Ik ben het overigens wel eens met de conclusie dat in het rapport een heldere analyse van het (bestuurlijke) probleem ontbreekt en er vooral toegeredeneerd is naar een oplossing met zeven stadsdelen. De ondergrens van 80.000 inwoners is hierbij tamelijk willekeurig getrokken. Maar ik ben tegelijk van mening dat er wel iets dient te gebeuren met het huidige stelsel en dat het jammer zou zijn om de discussie helemaal stop te zetten.

Veel zal afhangen van wat de andere partijen in de Amsterdamse gemeenteraad gaan doen; zij vormen immers gezamenlijk een meerderheid. Maar ik zou het inhoudelijk en strategisch niet verstandig vinden wanneer GroenLinks zich teveel identificeert met het streven naar zeven stadsdelen en daarvoor een coalitie om de Pvda heen zou bouwen. Laat ik eufemistisch zeggen dat er belangrijker zaken zijn waar onze fractie zich druk om kan maken…

5 antwoorden op “Stadsdelen”

 1. Dag Harmen,
  Er zijn zeker belangrijkere dingen waar de fractie zich mee bezig kan houden, maar meteen omrollen vanwege PvdA-dreigementen…. ik dacht het niet. De interne verdeeldheid in die partij is zo schreinend dat de volgende ALV nog wel eens een heel ander beeld kan laten zien.
  En ja, er bestaat een meerderheid in de gemeenteraad voor zeven stadsdelen zonder de PvdA. Ik denk dat PvdA’ers in de raad dat feit nog heel goed in het eigen debat kunnen gebruiken.
  Ik neem aan dat het College in haar reactie half februari enig licht in de duisternis van de bevoegdheden brengt. Want dat is inderdaad broodnodig.
  Groet,
  Judith

 2. Hoi Judith,
  Nou ik had het nog niet over omrollen hoor. Ik schrijf niet voor niets dat het mij jammer lijkt de discussie helemaal stop te zetten. De vraag is alleen of GroenLinks nu zich moet opwerpen als de verdediger van het rapport-Mertens en het idee van zeven stadsdelen. Zou namelijk wel benieuwd wat onze ALV hierover te zeggen heeft.

 3. Deze discussie is even bezwaarlijk als de manier waarop gedeputeerde Bart Heller bezig is om Noord-Hollandse gemeenten voor het blok te zetten met fusies en herindelingen.

 4. Van je SP-collega’s in de commissie FEPO heb ik toch een wat ander geluid gehoord…

 5. Ach, laat ik het zo zeggen: ik heb al wat meer ervaringen met dit en met het vorige college van GS en de portefeuillehouders “bestuurlijke samenwerking” (i.p.v. gedwongen herindeling) en die zijn niet louter positief.

Reacties zijn gesloten.