Ruimtewinst in Koog

Ook deze week – maandag om precies te zijn – heb ik weer ontdekt in een werkgroep te zitten. Dit keer een werkgroep die zich gaat buigen over bouwen boven wegen, een samenwerking van de commissies Verkeer en Ruimtelijke Ordening. Van allebei ben ik lid, voor mij een mooie combinatie.

Dezelfde avond kon ik meteen een mooi voorbeeld van deze gedachte zien. Ik ging langs in de Koekfabriek in Zaandam voor een presentatie van de Taskforce Ruimtewinst. Dit is een club van onafhankelijke deskundigen, onder leiding van Heerhugowaards burgemeester Han ter Heegde die her en der in de provincie advies geeft bij ingewikkelde ruimtelijke vraagstukken.

Deze keer dus Zaanstad, om precies te zijn het gebied rondom station Koog-Zaandijk. Voor degenen die wel eens per trein naar de Zaanse Schans zijn geweest misschien een bekende locatie. Overigens niet een station dat veel warme herinneringen zal oproepen… Daarmee is meteen de eerste opgave genoemd: vergroten van de aantrekkelijkheid van het station en het gebied eromheen. Wat speelt er verder? De wensen van de sportclubs aan de westkant en dan met name van de korfbal om een betere accomodatie te krijgen, het zoeken van een locaties om nieuwe woningen te bouwen en betere positionering van de Zaanse Schans.

De Taskforce kwam met een aantal interessante oplossingen, die in de tjokvolle zaal de nodige discussie opriepen en dat is ook precies de bedoeling. De belangrijkste ingreep is de verplaatsing van het station naar het zuiden, op de kruising met de A8. Op die plek komt dan een transferium, zodat automobilisten vanuit het noorden daar kunnen overstappen op de trein (in 12 minuten naar het centrum van Amsterdam). Wonen, sporten en bedrijvigheid worden op de plek van de huidige sportvelden gecombineerd en de voetbalvelden gaan naar de Fortuinweg. Naar de Zaanse Schans komt een logischere en interessantere (loop)route, die gebruik maakt van het industrieel erfgoed dat je onderweg tegenkomt. Op de site van de Taskforce is het plan in detail te vinden.

Ik vond het erg inspirerend om deze avond mee te maken. Natuurlijk zullen er nog heel wat financiële en procedure hobbels te nemen zijn. Ook zal na het nodige rekenwerk blijken dat bepaalde onderdelen van het plan niet uit te voeren zijn. Maar het mooie is dat door een frisse blik van buiten, bewoners en politici in Zaanstad (en ook wij Statenleden) creatief aan het denken worden gezet. Da’s toch mooi meegenomen op de maandagavond!