De kramp van links

Vanavond kreeg ik een mailtje doorgestuurd met het verzoek om een online petitie te ondertekenen. Tegen Geert Wilders en zijn Partij voor de Vrijheid. Door mijn naam en woonplaats in te vullen, zou ik bevestigen dat ik "kleur beken" en mij uitspreek "tegen de intolerante en discriminerende standpunten van de PVV".

Ik ga niet tekenen.

Vooropgesteld: ik twijfel niet aan de goede bedoelingen van de initiatiefnemers. Maar ik heb geen zin mijn naam te zetten onder de zoveelste voorspelbare, krachteloze oproep die niet meer zegt dan ‘foei foei foei Geert!’ Die laat zien dat we lekker als linkse, politiek correcte types onder elkaar hard roepen hoe erg wij racisme vinden en hoe erg de vijand uit Venlo is. Ik voel er niet voor om bij te dragen aan de nutteloosheid van het preken voor eigen parochie.

Als we op deze manier met Wilders en PVV blijven omgaan, zal het nooit wat worden. Zeker wanneer de schijnbaar onvermijdelijke verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog en Hitler om de hoek komen kijken. Ella Vogelaar vergeleek de opkomst van Wilders met het nationaal-socialisme. Dichterbij huis zei Tjeerd Talsma, mijn PvdA-collega in de Staten, dat als de discriminatie van jongeren met ‘zeg maar een multiculturele achtergrond’ doorgaat, ‘een Kristallnacht niet zo erg ver weg is’.

De andere reactie van links is overigens net zo tenenkrommend: Wilders wordt bijkans doodgeknuffeld. Ja, zijn oplossingen zijn misschien wat radicaal of onuitvoerbaar, maar het is zo goed dat hij de problemen benoemt. Maar een effectief weerwoord begint juist bij de definitie van wat de échte problemen zijn en hoe groot (of klein) die eigenlijk zijn. 

Zoals Jos de Beus terecht betoogde, wordt het tijd voor een serieus inhoudelijk antwoord op het verhaal van Wilders. Dat antwoord is er zonder enige twijfel, of het nu gaat om Wilders’ ondeugdelijke analyse, kromme argumenten of gemankeerde oplossingen. Want in alle opzichten schiet Wilders tekort. Vrienden van links, het wordt tijd! Want de kramp van morele verhevenheid is net zo erg als die van de huichelachtige omarming.

4 antwoorden op “De kramp van links”

 1. Beste Harmen,
  Ik ben het met je volledig eens over de misselijkmakende aanpak van links met Wilders.
  De brief van jou partijgenoot is een goede brief, hij is alleen paarlen vior de zwijnen en boter aan de galg voor die Wilders stemmers.
  Dus de aanpak van de Beus:
  ” laat zien dat Wilders geen man van het volk is maar een profiteur van zijn ellende. De kredietcrisis heeft vele slachtoffers gemaakt, die vervolgens stemmen op een vent die al die tijd geen enkel plan voor de bestrijding van de crisis presenteerde!”
  Spreekt mij in ieder geval ook aan.
  Ik wens je sterkte toe in het bestrijden van dit fenomeen, want de linkse partijen zijn op dit moment niet sterk in het aanpakken van de problemen van Wilders c.s. bij de – al of niet geblondeerde – wortels.
  Groeten
  Aldert Hazenberg

 2. http://tofikdibi.hyves.nl/blog/24784428/GEACHTE_PVV_STEMMER/0dHO/
  http://cmonotjes.web-log.nl/vrijheid_gelijkheid/2009/07/de-pvv-is-en-bl.html
  Beste Harmen en iedereen van goede wil,
  hierboven twee links die mij wel aanspraken in dit debat, de brief van Tofik in de Volkskrant en de analyse van Simon Otjes in het NRC.
  Ze spreken mij aan omdat de een uit het hart komt en iets wil doen, zoals met PVV-stemmers in gesprek gaan, de andere is analyserend op een heldere manier waar je ook wat aan hebt.
  Ik zou wensen dat ter voorbereiding van de verkiezingen volgend jaar GroenLinksers met elkaar en met andere gelijkdenkenden op dit punt bespreken hoe o.a. de gesprekken die Tofik wil voeren plaats kunnen vinden. Kortom hoe praat je met de stemmers die hun gevoel laten prevaleren boven het gezonde verstand?
  Tot horens!

 3. Hallo Harmen,
  Inhoudelijk is Geert Wilders betoog al vele malen onderuitgehaald. Bijvoorbeeld in De Volkskrant. Ook door Femke Halsema. In de media vermijdt hij echter de discussie. En vanuit de Tweede Kamer weet hij met beledigingen en ongegronde one-liners keer op keer de media te halen. Die hem uitmuntend bedienen.
  Het gaat er om zijn kiezers te bereiken. Hoe doe je dat? Die kiezers lezen in iedergeval niet De Volkskrant. Jos de Beus geeft wel enkele goede tips.
  Groeten,
  Feiko

 4. De linkse aapjes denken altijd maar dat zij de politie-agenten van het morele gelijk zijn en vragen zich af hoe de “bestrijding van Wilders iets moet worden” (het wordt niks, jullie zijn radicaal aan het verliezen).
  Halsreikend torenen zij uit boven de rechtse tokkies om over al dat populisme heen te kijken met hun visionaire blik. Ooh ze zijn er eindelijk achter dat ze niet steeds moeten komen aanmarcheren met bruinhemden.
  Van mij hoeft Wilders in dit stadium nog helemaal geen pasklare oplossingen aan te dragen. Ik zie hem vooral als een breekijzer, als iemand die de ontevredenheid in dit land eindelijk weet te verwoorden. Als premier zal hij toch wel water in de wijn moeten doen.
  Ja, dat is door anderen ook geprobeerd, maar die zijn inmiddels afgeknald, dus ga er maar aanstaan als je durft, lef hebben moet je wel.
  Misschien gaat Wilders af en toe te ver (de kopvoddentax heeft een dipje gepresenteerd in de peilingen, na een maand hersteld), maar ik heb meer respect voor hem dan voor al die Volkskrant-dominees die nu zo op hem spugen, omdat je die totaal niet hoorde toen Nederland nog onder een verstikkend kopvod van politieke correctheid lag te smoren (toen de linkse baasjes hem nog niet zo hoefden te knijpen, toen ze nog konden volksmennen met “onderbuikgevoelens”).
  Of Wilders er verstandig aan doet zo tegen de Islam aan te schoppen? Wat mij betreft mag elke ideologie worden bestreden die een belemmering vormt voor gelijkheid van mannen en vrouwen, hetero’s en homo’s, van individuen en families, en van vrijheid van meningsuiting. Die nu in Nederland een eindeloze waslijst van geweld en pressie opbouwt vanwege ellenlange tenen.
  Ach gut, is het integratievraagstuk zo superingewikkeld? Wat heeft dit geklets in al die jaren bitter weinig opgeleverd! Er zijn momenten in het leven dat je moet aangeven wat je belangrijk vindt. En dat het mooi genoeg is geweest met al dat laffe geschipper.
  Wilders slaat piketpaaltjes, zegt: tot hier en niet verder. Goddank, eindelijk.
  Tel eens hoeveel stadsdelen er inmiddels zijn verpest, linkse baasjes. Denken jullie nog steeds dat de lijfwacht van Wilders ervoor dient om de Islam te beschermen tegen zijn agressie? Op hoe laat hebben jullie de wekker afgesteld? Helemaal nergens op: welterusten, de kater komt later. Brrr.

Reacties zijn gesloten.