Political Song V: Special A.K.A. – Free Nelson Mandela (1984)

Bijzondere muziek voor bijzondere gebeurtenissen. Wanneer iemand uit onze vriendenkring van politicologen trouwt (of zoals in mijn geval, promoveert) hoort daar een lied bij. In de loop van de tijd hebben we de nodige ervaring opgebouwd, dus de productie ervan gaat steeds sneller en effectiever. Eén van de ingewikkeldste hordes om te nemen is nog wel de keuze van het originele nummer waarop we onze tekst gaan  maken.

Voor de bruiloft van Egbert en Hanlie zochten we onze muzikale inspiratie niet verrassend in Zuid-Afrika, het land dat voor hen beiden zoveel betekent. Uiteindelijk vielen beide nummers af, maar we hebben wel met veel plezier geluisterd – nog net iets te jong om er échte herinneringen aan te hebben – naar de anti-apartheidsliederen ‘Gimme Hope Joa’anna‘ (van Eddy Grant) en ‘Free Nelson Mandela‘ (Jerry Dammers & Special AKA):