Naar de Tweede Kamer?

Vandaag precies drie jaar geleden waren de verkiezingen voor Provinciale Staten. Op die dag werd ik voor de tweede keer gekozen, met dank aan mijn plek bovenaan de lijst met heel wat meer stemmen dan de eerste keer. Ik nam me toen voor dat dit mijn laatste periode zou zijn en ik na acht jaar op zoek zou gaan naar iets anders. Of dat in Den Haag zou zijn, of ergens als bestuurder (wethouder? gedeputeerde?), daar was ik toen nog niet uit.

Door de val van het kabinet en de vervroegde verkiezingen (anders zou de Tweede Kamer volgend jaar na de Statenverkiezingen zijn gekozen) werd ik gedwongen sneller dan gedacht mij over de vraag "wat hierna?" te buigen. Eerlijk gezegd was de keuze niet zo moeilijk, al klonk het idee straks deel uit te maken van de eerste fractie van GroenLinks als regeringspartij wel aantrekkelijk. Maar ik bedacht mij dat ik ook nog zoveel andere dingen leuk vind, dat ik er nog niet aan toe ben om full time politicus te worden. Bovendien vind ik het wel zo netjes om deze periode in Noord-Holland af te maken, zeker na alle gedoe dat we achter ons hebben.

Daarnaast weet ik ook niet zeker of ik me in het tegenwoordige waan-van-de-dag politieke klimaat van de Tweede Kamer thuis zou voelen. Vandaag zal ik de deadline voor de kandidaatstelling dan ook laten verlopen. De commissie-Vos hoeft van mij geen brief te verwachten. Overigens heb ik formeel en informeel al heel wat goede namen voorbij horen komen, dus we gaan een hele mooie lijst krijgen.

Maar wat dan wel? GroenLinks is nog niet van mij af… Ik heb mijn keuze gemaakt en meld me over enige tijd als kandidaat voor "de andere kant", oftewel de Eerste Kamer.

5 antwoorden op “Naar de Tweede Kamer?”

 1. Ha die Harmen,
  wat een integere afweging heb je gemaakt. Tis dat het niet kan, maar mijn stem heb je;-)
  Senator Binnema….klinkt best okeeej toch?
  groet
  Marianne

 2. Goed plan, Harmen! Dan hoop ik volgend jaar wel op je te kunnen stemmen; ik wil nl nog wel een periode PS doen šŸ˜€

 3. Alvast dank voor de stemmen, of ze nu uitgebracht kunnen worden of niet šŸ™‚ In elk geval wel op het GL congres waar de lijst wordt vastgesteld!

 4. Dacht eigenlijk dat je voor een wethouderschap zou gaan, maar dat is natuurlijk ook mooi voor GroenLinks!

 5. Het was mij al door iemand voorspeld. Fijn om dat bevestigd te zien. En heel goed nieuws, wat mij betreft.

Reacties zijn gesloten.