Een rondje langs de velden

Je hoort wel eens wethouder zeggen dat verkiezingen eigenlijk een hinderlijke onderbreking zijn bij het besturen van een gemeente. Maar omdat het zo hoort, waren er 3 maart verkiezingen en die leverden op heel wat plekken in Noord-Holland behoorlijke verschuivingen op. De goede resultaten die GroenLinks vrijwel overal behaalde, zijn echter nog geen garantie op collegedeelname (ook niet in de gemeenten waar dat de afgelopen 4 jaar het geval was). Op basis van berichten die ik her en der verzameld heb, een korte impressie van de stand van zaken. Ook meteen een uitnodiging om een reactie achter te laten om te
laten weten hoe in jouw gemeente de onderhandelingen verlopen!

In Drechterland lijkt Sjon Wagenaar als aanvoerder van de GroenLinks/D66 combinatie, na heel wat jaartjes oppositie nu toch op weg naar het wethouderschap. Ondanks het verlies van één zetel, mag GL/D66 waarschijnlijk de plek van de PvdA gaan innemen. Een paar kilometer naar het westen ziet het er voor GroenLinks minder goed uit: de VVD praat in Hoorn nog met vrijwel alle andere partijen, maar niet met de partij van demissionair wethouder Jan de Boer. Een schuchter verzoek van D66 om GroenLinks bij de gesprekken te houden, werd niet gehonoreerd.

Een andere gemeente waar GroenLinks al jaren meebestuurt, Haarlemmermeer, stevent af op een college van VVD, CDA, D66 en PvdA. Zonde dat daardoor de alom gewaardeerde wethouder Herman Tuning niet verder kan. Positief nieuws is dat in provinciehoofdstad Haarlem (van 4 naar 7 zetels!) GroenLinks na afwezigheid sinds 2006 weer deel uit gaat maken van het college, in elk geval samen met D66 en verder met PvdA of VVD. Weer wat noordelijker zit GroenLinks nog bij de laatste zes partijen die in Heerhugowaard gaan uitmaken wie de komende vier jaar gaan besturen. Winnaar Burgerbelang had zich al snel onmogelijk gemaakt bij de rest, GroenLinks kan bogen op vele jaren college-ervaring.

Die ervaring zit ook in Zaanstad, waar GroenLinks al 8 jaar meedoet en ook nu de tweede ronde gesprekken ingaat met PvdA en VVD. In Amsterdam trekt vooral het vertrek van Cohen en de zoektocht naar een nieuwe burgemeester (Halsema en Van der Laan hebben al bedankt) de aandacht, maar het zal ook nog puzzelen zijn om een nieuw college te vormen. GroenLinks en PvdA zijn net de meerderheid kwijt en hebben een derde partij nodig: dat zal waarschijnlijk niet de VVD, maar D66 worden.

Voorlopige conclusie: op veel plekken komen we waarschijnlijk in het college of blijven we erin, maar er zijn ook gemeenten waar GroenLinks na jaren trouwe dienst ingeruild wordt. To be continued.

2 antwoorden op “Een rondje langs de velden”

  1. Hier in Alkmaar lijkt het zelfs een vijf-partijencoalitie te gaan worden, namelijk alle vijf partijen die de afgelopen vier jaar ook in het college hebben gezeten. Dit zijn PvdA, GROENLINKS, CDA, VVD en D66. Pikant om te melden is dat de VVD twee jaar geleden uitstapte i.v.m. een vertrouwensbreuk en toen vervangen werd door D66. Ben benieuwd hoe lang het deze keer goed gaat.

  2. Hallo Harmen,
    In Alkmaar en bijna overal eromheen ziet het ernaar uit dat GL in het college komt. We hebben ook overal gewonnen; alleen Langedijk bleef op twee zetels. In Schermer deden we niet mee.
    In het college komen we in: Alkmaar (formatie klaar), Bergen (klaar), Heerhugowaard (klaar), Heiloo (loopt nog) en Langedijk (loopt). Ik heb begrepen dat ook in Beverwijk en Heemskerk GL zetels gewonnen heeft. Ik weet niet of we daar in het college komen.
    groet, Feiko

Reacties zijn gesloten.